Novi predmet u školskom rasporedu

19_01_2011
Novi predmet u školskom rasporedu

Nakon više od 10 godina priprema, građanski odgoj i obrazovanje postat će obavezni dio školskog programa od nove školske godine. U Ministarstvu <strong>obrazovanja</strong> najavljuju da uvođenje novog sadržaja za učenike ne bi trebalo značiti dodatno opterećenje...

Nakon više od 10 godina priprema, građanski odgoj i obrazovanje postat će obavezni dio školskog programa od nove školske godine. Osnovne škole će sadržaje o ljudskim pravima morati integrirati u nastavu od nižih razreda, dok će srednje škole samostalno odlučivati žele li građanski odgoj učenicima ponuditi kao temu u više predmeta, kroz module od 15 do 32 školska sata, ili će ga uvesti kao izborni predmet – prenosi zamirzine.net.

Hoće li iduće godine dobiti novi izborni predmet? (foto: Čuba)

U Ministarstvu obrazovanja najavljuju da uvođenje novog sadržaja za učenike ne bi trebalo značiti dodatno opterećenje, jer nije riječ o klasičnom, predavačkom predmetu. Projekt obuhvaća odgoj za mir i nenasilno rješavanje sukoba, učenje osnova demokracije (vlast, pravda, odgovornost, privatnost), učenje za poduzetništvo, obrazovanje za zaštitu potrošača, razvoj identiteta i interkulturnosti, suzbijanje stereotipa i predrasuda prema nacionalnim manjinama, zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova i druge slične teme.