Isplati li se diplomirati?

15_01_2011
Isplati li se diplomirati?

Čak 30% porasla je <strong>nezaposlenost </strong>osoba sa sveučilišnom diplomom, a još gore, 50% narastao je broj onih s tom diplomom koji prvi put traže posao. Svakako je pojedincu puno bolje imati diplomu, ali njena vrijednost danas više nije onakva kakva je bila...

U utorak je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio: broj nezaposlenih u prosincu porastao je na 319.845. Čak 30 posto porasla je nezaposlenost osoba sa sveučilišnom diplomom, u odnosu na prosinac prethodne godine, a još gore, 50 posto narastao je broj onih s tom diplomom koji prvi put traže posao – piše jutarnji.hr.

U 15 godina broj diplomiranih porastao je 86% (foto: S.Marinović)

- Svakako je pojedincu puno bolje imati diplomu, ali njena vrijednost danas više nije onakva kakva je bila, recimo u generaciji naših roditelja. Danas već trećina jedne generacije stekne diplomu, za razliku od 15 posto, koliko bi ih u generaciji diplomiralo osamdesetih. Kako se povećava broj diploma, tako njezina vrijednost pada - objašnjava sociolog mr. Teo Matković s katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kriza je najsnažnije pogodila upravo mlade do 35 godina: od kraja 2008. do kraja 2009. broj nezaposlenih u toj skupini porastao je 32 posto, a broj novoprijavljenih na burzu sa sveučilišnom diplomom i bez radnog iskustva porastao je 23 posto.

www.jutarnji.hr