Bucmasti časopis i u Kocki

13_01_2011  |  Autor: KMaja
Bucmasti časopis i u Kocki

Druga <strong>promocija</strong> osmog broja časopisa The Split Mind održana je u prostoru kluba Kocka u večernjim satima srijede. Premda je zamisao organizatora promocije bila okupiti svih 10 urednika na jednom mjestu, pred publikom se u podrumu Doma mladih pojavilo tek njih troje...

Druga promocija osmog broja časopisa The Split Mind održana je u prostoru kluba Kocka u večernjim satima srijede. Premda je zamisao organizatora promocije bila okupiti svih 10 urednika na jednom mjestu, pred publikom se u podrumu Doma mladih pojavilo tek njih troje – Ivana Čagalj, glavna urednica, Ivan Peček i Ivana Vukušić objasnili su kako je članove uredništva poharala gripa. Još jedna se članica uredništva koju gripa nije pokosila samozatajno odlučila pritajiti u publici i odlučno se odbila pridružiti trojcu na bijelom kauču.

Dok se iza okupljenih vrtjela prezentacija slika objavljenih u časopisu, koju je izradila urednica Ana Radevenjić, studentica filma i videa na UMAS – u, riječ je preuzela Ivana Čagalj kako bi zahvalila autorima čijim je djelima ispunjeno preko 300 stranica časopisa. Radovi su pristizali iz Splita, Rijeke, Zagreba, Zadra, ali i preko granice, iz Srbije i BiH. Nažalost, zbog loše financijske situacije u društvu, prva je na udaru kultura, tako da će se sljedeći broj, kojega se nadaju objaviti tokom svibnja, zbog recesijske dijete, prepoloviti u broju stranica.

Pošto se časopis sada doslovce više nigdje ne može kupiti, nadaju se organizirati što više promocija po Splitu jer začudo, kako je naglasila Ivana, još uvijek ima onih koji ne znaju da časopis uopće postoji. Oni koji ne žele čekati sljedeću promociju kako bi se dočepali bucmastog časopisa prepunog poezije, proze, eseja, kritika, prijevoda, drame, fotografija, slika uz pokoju ilustraciju i strip, mogu se javiti na face ili mail uredništva [email protected] i za 20 kn opskrbiti se kvalitetnim štivom za barem mjesec dana.

Potom su četiri prisutna urednika pročitali izbor par objavljenih djela, što svojih, što raznih autora. Tako smo imali priliku čuti stihove Marija Glavaša, Ivice Sorića Surija, Siniše Kekeza te Antuna Domazeta, jednog od odsutnih urednika, inače studenta građevine na splitskom GAF – u, ali i prozu iz naftalina Ivana Kovačića, koju je izabrao još jedan odsutni član uredništva, Ivan Bošković, student glazbe na UMAS –u. Pojedini su se članovi publike odvažili i sami pročitati izvatke iz časopisa, pa smo imali priliku poslušati poeziju raznih autora na hrvatskom, engleskom, slovenskom i makedonskom jeziku.

Urednici su naglasili kako se nadaju da će ubuduće pristizati više tekstova na stranim jezicima koji nije samo engleski, te su najavili novu rubriku od sljedećeg broja – deveto bi izdanje trebalo donijeti, osim već poznatog sadržaja i intervjue.

Nakon formalnog dijela večeri okupljeni su se počastili kolačima, a oni hrabriji zabavili karaokama te tako zaokružili ugodnu večer. Ostaje samo nejasno zašto se na ovakvim događanjima vrte više-manje isti ljudi - u gradu imamo na stotine što studenata što diplomiranih profesora, prevoditelja i ostale ekipe sa Filozofskog kojima iz nekog razloga nije zanimljivo podržati entuzijaste ili registrirati što se događa u nikad aktivnijoj književnoj sceni u Splićana. No, to je već drugi par postola.