Iskilavili se stanovi za podstanare

12_01_2011
Iskilavili se stanovi za podstanare

Kerum ponovno igra ključnu ulogu u izgradnji splitskih stanova za podstanare koji će se prodavati po povoljnijim uvjetima od tržišnih. Projekt predviđa <strong>gradnju</strong> sedam zgrada, a nad dijelom svake zgrade izdizat će se tornjevi koji će dosezati visinu petnaest katova...

Željko Kerum ponovno igra ključnu ulogu u izgradnji splitskih stanova koji će se prodavati po povoljnijim uvjetima od tržišnih te otvoriti vrata vlastitih stanova mnogim splitskim podstanarima.

Nakon što je kupio pogone Diokoma na Brodarici, 2003. godine je pokušao sa Zvonkom Kotarcem izgraditi Mali Manhattan - projekt prema zamisli arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića. Iznad velikog parka izdizala bi se tri nebodera s po 25 katova u kojima bi mjesta bilo i za stanove s povoljnijom mogućnosti kupnje. Ipak, tadašnja gradska vlast insistirala je na zadržavanju industrijske namjene zemljišta pa je Kerum prodao dio zemljišta i posao prepustio Kotarcu koji je brzo pronašao zajednički jezik s Gradom i Državom te u konačnici realizirao POSove stanove prema projektu Jerka Rošina.

Nesuđeni Kerumovi stanovi u neboderima na Brodarici

Osam godina poslije čini se da je Kerum odigrao ključan potez i u izgradnji stanova na Kili koja se, uz lokaciju na Korešnici, godinama spominjala kao izgledna nova prilika za splitske podstanare. Iako je prethodna gradska vlast tvrdila da je projekt POSovih stanova na Kili pred samim početkom gradnje, konzorcij Konstruktor inženjering i IGH kao vlasnik zemljišta nikako nije uspijevao finalizirati posao sa APNom, a sporan je bio i omjer broja stanova za podstanare i za tržište. Dolaskom na mjesto gradonačelnika Kerum je objavio odustajanje od izgradnje po modelu POSa i u igru ubacio svoje modele i nove lokacije te je konačno ovih dana objavio da je otkupio zemljište na Kili i posao prepustio svom nećaku Igoru Sapunaru.

Stanovi na Kili ponovno bude nade podstanara

Prema najavama, novi investitor ne odustaje od već postojećeg projekta arhitekta Ante Kuzmanića koji je izabran još u vrijeme rasprava oko projekta na Brodarici. Projekt predviđa gradnju sedam zgrada u kompleksu koji bi se prema sjeveru padajućim terasama prilagođavao terenu. Nad dijelom svake zgrade izdizat će se tornjevi koji će dosezati visinu petnaest katova, a na prizemnim razinama kompleksa mjesto će pronaći parkirališta, vrtić i poslovni prostori.

napisao: Pile