E, ovo će napuniti tribine

08_01_2011
E, ovo će napuniti tribine

Još od 2003. godine je jasno da onaj tko razbije izlog i prebije nekog na putu prema stadionu zaslužuje veću kaznu od onoga koji je razbio autobus i nekom izbio zube dok se vraćao s koncerta. Vlada je odlučila ponovno mijenjati <strong>Zakon</strong> o navijačima...

Fizički obračuni pod okriljem noći svakog mjeseca barem jednom napune stranice Crne kronike, no još od 2003. godine je jasno da onaj tko razbije izlog i prebije nekog na putu prema stadionu zaslužuje veću kaznu od onoga koji je razbio autobus i nekom izbio zube dok se vraćao s koncerta. Otprilike toliko traju tiše ili glasnije rasprave o ustavnosti takvog zakona, poštivanju ljudskih prava i ovlastima policije.

E, nakon ovih izmjena tribine će biti pune... Naravno.

Vlada je odlučila ponovno mijenjati Zakon o navijačima, kako se u javnosti od milja zove Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Predloženim izmjenama Zakona povećat će se broj nula u iznosima novčanih kazni, uvesti još par zabrana i prijetnji zatvorom, a glavne karakteristike su: veća odgovornost organizatora, omogućeno kažnjavanje zbog incidenata u inozemstvu te zabrana maskiranja lica i povratak na nultu toleranciju na alkohol. Zanimljivo je da će policija moći zabraniti održavanje sportskog natjecanja ukoliko objekt ne udovoljava zahtjevima koje propisuje Zakon, a rijetki sportski objekti su postavljanjem video nadzora i brojača ulaznica zadovoljili i aktualnu verziju zakona.

Izmjene zakona, a ne kvalitetniji nogomet i uređene tribine, vratit će obitelji među gledatelje – stara je floskula koja je popratila i ovaj prijedlog izmjena. Za one koji žele znati više, evo link na cijeli dokument (.pdf) sa predloženim izmjenama i obrazloženjima.

napisao: Pile
foto: Stipe Marinović, arhiva