Što je radila (za) mladost...

30_12_2010
Što je radila (za) mladost...

Pokušali smo sažeti događaje, akcije, projekte i ljude koji su <strong>obilježili</strong> ili su trebali obilježiti prvenstveno život mladih u Splitu, ali i donekle otkriti naše želje i nadanja. Demokracija, Dom mladih, informiranost, koncerti, nogomet, obrazovanje, pasivnost, promet, turizam i vlast.

Pokušali smo sažeti događaje, akcije, projekte i ljude koji su obilježili ili su trebali obilježiti prvenstveno život mladih u Splitu u 2010. godini, ali i donekle otkriti naše želje i nadanja u 2011. godini. Top deset pojmova abecednim redom bi izgledao ovako: demokracija, Dom mladih, informiranost, koncerti, nogomet, obrazovanje, pasivnost, promet, turizam i vlast.


Dom mladih: zatvaranje (dijela) Kocke

U 2010. je bilo osam godina od kada su mladi golim rukama i bez razumijevanja Grada započeli transformaciju smećem pretrpane kotlovnice raspadnutog Doma omladine u klub Kocka. Javnost se u vrijeme godišnjice ipak zabavljala teorijom zavjere da gradonačelnik nije dobro primio svoje karnevalsko spaljivanje pa je zato izostala financijska pomoć Grada programu kluba u 2010. godini. Sukob je demantiran, ali je klub u prosincu obustavio koncertni program jer čitava zgrada Doma mladih ne zadovoljava uvjete zaštite od požara iako je u prethodnih šest godina u uređenje Doma uloženo preko 15 milijuna kuna.

Klub Kocka je 2010. završio bez koncertnih programa (foto:H.Podrug)


Informiranost: mladih i o mladima

Iako je financiranje Informativnog centar za mlade u 2010. godini riješeno tek u kolovozu, Info zona je uspjela održati kontinuitet informiranja mladih i o mladima putem portala i radio emisije te je pokrenula prvu informativnu tv emisiju za mlade Stimulator. U prostoru Info zone je kroz godinu održan i niz izložbi, predavanja, edukacija i tribina. No, ne zavaravajmo se, tužna je činjenica da u Splitu postoji samo jedan portal, samo jedna tv emisija, par radio emisija i nijedan časopis, fanzin ili magazin namijenjen informiranju mladih i o mladima. Zapita li se itko kako mladi kreiraju svoje stavove?


Koncerti: nastupi svjetskih imena

Iako je najavljen njihov dolazak – ni U2, ni Madonna, ni Robbie Williams u 2010. godini nisu nastupili na Poljudu. Ni Spaladium arena nikako da privuče neko aktualno ime preko granice bivše nam države, no ovo je bila najplodnija godina za dvogodišnju dvoranu.

Carl Cox pred 15ak tisuća ljudi na Rivi (foto: M.Prgomet)

xSTatic, Atlantis, Discoteque Riva i Enter festival iza kojeg je ipak ostalo i nešto gorčine, učinili su Split barem na nekoliko (pro)ljetnih dana centrom ovog dijela Mediterana, ali i u našu provinciju doveli barem nekoliko svjetskih imena, ne samo glazbenih. Eh, da se još realizirao započeti projekt Ovčice Free Stage koji bi Splitu u ljetnim mjesecima donio preko dvadeset kvalitetnih koncerata uz besplatan ulaz.


Mladi pri vlasti: Savjet mladih i pobjeda na izborima

Mladi nisu u položaju da na lokalnim izborima donose ili odnose pobjedu i uglavnom su uvjereni su da su nemoćni pred vlašću pa je najlakše upravo njih ignorirati i zakidati. U novijoj povijesti se gradska vlast izrugala s njima kada je 2006. donijela Gradski program djelovanja za mlade za čiju provedbu nitko nije bio odgovoran, ali i 2008. godine kada je osnovala Savjet mladih s kojim nitko nije surađivao. Nova gradska vlast uhvatila je korak s prethodnicima i osnovala drugi saziv Savjeta mladih koji će tek pokazati kako je i zašto izabran.

Spomenuti da Gradsko vijeće od 2009. godine u liku Dane Galića ima najmlađeg vijećnika u splitskoj povijesti još uvijek je više stvar statističke prirode, nego koristi za interese mladih. Zanimljivija je priča da je na travanjskim izborima za Vijeća gradskih kotareva, u kotaru Varoš, izbornu pobjedu odnijela ekipa sa zidića i igrališta... Mladi su odlučili stvari uzeti u svoje ruke te stranačkim listama poremetili postizborne planove.


Na tragovima demokracije: studentski izbori

Kada se na izbore za sveučilišni Studentski zbor prvi put kandidiraju tri liste te se ostvari mogućnost izbora onda sve to barem zamiriše na demokraciju kakve se akademski krugovi ne bi trebali sramiti, ali na splitskom Sveučilištu ni poništeni izbori nisu ničija sramota. Ipak, studenti su se pokrenuli, oslobodili okova stranačke pripadnosti i pokretanjem procedure za izmjenu sramotnih članaka Pravilnika i Statuta demokraciju doveli pred vrata Sveučilišta. Veliki korak za demokraciju, ali i za studentski aktivizam.

Gdje živi onaj koji kaže da su mladi u Splitu pasivni? (foto:N.Smernić)


Nismo pasivni: stvari koje guraju mladi

Allegro, Atlantis, Bookvica, Dani nove glazbe, DOPUST, Festival mediteranskog filma, Info zona, Kocka, Malo splitsko kazalište, Positive force, Rječilište, Skribonauti, Skupina-X, St@rt, The Split Mind, xSTatic... Koja je poveznica tog (dijela) niza? Sve su to veće ili manje akcije, projekti, programi i udruge iz različitih tematskih područja koja su u 2010. godini pokrenuli ili nastavili i još uvijek guraju - mladi, svim nedaćama usprkos. Grad još uvijek ne raspisuje posebno natječaje za financiranje projekata mladih, no mladi su očito dovoljno uporni da dokažu koliko se može bez novca i u klinču s velikim igračima.

Nogomet: Split, Hajduk, Kodeks i Europa

Ni u 2010. godini nije izostalo nogometnih uzbuđenja te su ona neugodna možda čak u manjini. RNK Split je postao drugi splitski prvoligaš, a Hajduk je osvojio kup te u Europi izdržao sve do prosinca. Prihvaćanjem Kodeksa ispunila se i ta želja Torcide, no na primjenu će se trebati pričekati 2011. godina u kojoj će Hajduk dobiti novu upravu i obilježiti stogodišnjicu kluba.

Nogometna euforija ponovno nije dočekala zimu (foto:M.Prgomet)


Obrazovanje: novogradnje i najbolja gimnazija

U Sveučilišnom kampusu se otvorio desetljećima čekan pješački most u nastavku ulice Ruđera Boškovića i četiri čitaonice nove zgrade Sveučilišne knjižnice. Kriza nije zaustavila izgradnju novog studentskog doma i zgrade triju fakulteta (PMFa, KTFa i Pomorskog), a preuredio se i stari dio zgrade FESBa i pročelje GAFa koje se predzadnjeg dana godine malo zacrnilo zbog požara u kabinetu na drugom katu zgrade.

Nakon desetljeća čekanja i rada na nekoliko lokacija započeta je gradnja nove zgrade Zdravstvene škole na Trsteniku, a završena je izgradnja nove zgrade Obrtno tehničke škole u Spinutu. Opremljene i primjerene učionice samo su preduvjet uspjeha pa spomenimo i da je prva službena državna matura u lipnju pokazala da su učenici splitske Treće gimnazije najbolji u državi.


Promet: prva biciklistička staza i (ne)riješen prijevoz noću


Na trenutak je izgledalo da je nova gradska vlast spremna prihvatiti i realizirati inicijativu mladih koja se kuha još od 2006. godine i to kroz niz zagovaranja, tribina i rasprava na forumima i društvenoj mreži, a na temu kvalitetnijeg noćnog prijevoza. Nažalost, pojedine studentske organizacije su, s nejasnim ciljem, a ignorirajući glas javnosti dogovorile s Gradom i Prometom megalomanski projekt uvođenja triju noćnih linija – ali samo vikendom, ostavljajući neriješen problem noćnog prijevoza preko tjedna. Akcija popularnih cijena noćnih taxi usluga nije potrajala dovoljno dugo.

Simbolični koraci prema kvalitetnom biciklističkom prometu (foto:Pile)

Spomenimo i da je u 2010. realiziran projekt rekonstrukcije Ulice Hrvatske mornarice koja je uz ugodniju i sigurniju vožnju automobilom dobila i tristo metara dionice prve splitske biciklističke staze koja će se jednom protezati od Ravnih njiva do Marjana. Inicijativa Info zone da se barem na mjestima okupljanja mladih urede parkirališna mjesta za bicikle od 2008. stoji u ladici nekog od ureda u Banovini.


Turizam: hosteli i mladi turisti

Grad je u rekordnoj turističkoj sezoni privukao ogroman broj mladih turista – postao je popularan među backpakerima, otvaraju se novi hosteli, a posebno osvježenje splitskoj hostelskoj ponudi je novootvoreni hostel Golly & Bossy koji je gradu donio i novo mjesto zabave i druženja. Drugi grad u državi, nažalost, još nema ni jedan omladinski hostel Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza.

Zaželimo, čvrsto to poželimo, da iduću godinu  godinu obilježe i povoljni stanovi za mlade obitelji i šarolika ponuda radnih mjesta.

Sve najbolje u 2011. želi vam ekipa splitskog.portala :)