Mržnja preko granice

11_12_2010
Mržnja preko granice

Nedavno se čitav svijet zgražao nad snimkom okrutnosti djevojčice iz Bugojna koja je štence bacila u rijeku, no ovo je priča o sustavnom ubijanju<strong> pasa</strong> lutalica koje se godinama odvija u Sarajevu, a kojem autor i protagonisti uznemirujućeg dokumentarca svjedoče godinama...

Splitska će publika od 13. do 15. prosinca imati priliku pogledati jedan od kontroverznijih filmova nastalih u susjednoj nam Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme - Kinofil, autora Damira Janečeka. Kinoteka Zlatna vrata ugostiti će splitsku premijeru u 20 sati, Kino klub Split u Domu mladih prikazat će ga sljedećeg dana u 21 sat, a u Ghettu će se prikazati u srijedu u 20:30. Projekcijama će prisustvovati autor, spreman odgovarati na pitanja publike kako bi što vjernije predstavio uistinu gnusnu priču koja ga je inspirirala da ovom problemu posveti svoj diplomski rad na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Kinofil - uznemirujuća priča o sustavnom ubijanju pasa lutalica

Nedavno se čitav svijet zgražao nad snimkom okrutnosti djevojčice iz Bugojna koja je štence bacila u rijeku, no ovo je priča o sustavnom ubijanju pasa lutalica koje se godinama odvija u Sarajevu. Podjednako stradavaju odrasli psi i štenci i to na najužasnije načine – spaljivanjem, nabijanjem na kolac, polijevanjem kiselinom, stavljanjem stakla u hranu... Nebrojeni su načini koji pomračeni um može smisliti da bi naudio drugom živom biću.

Nažalost, ne radi se o fikciji, nego o stvarnom stanju kojem autor i protagonisti ovog uznemirujućeg dokumentarca svjedoče godinama. Zakoni koji osiguravaju zaštitu životinjama se ne provode, kazne počiniteljima se ne naplaćuju, a preventiva ne postoji. Odnosno, vlast prešutno odobrava nekontrolirano koćenje životinja po ulicama grada i daje odriješene ruke ubojicama koji problem rješavaju na razne bolesno kreativne načine.

Slike zlostavljanja na BiH ulicama ne iščezavaju

Sam je film u Sarajevu dočekan na nož, kao i jedan od rijetkih tamošnjih boraca za pravdu prema životinjama, Velimir Ivanišević, kojemu se zbog konstantnih prijetnji žena morala iseliti iz grada i koji je zbog svojih nastojanja prozvan Velja Pas.

Film je ovo o pravima životinja, ali i o pravima čovjeka koji želi zaštititi prava životinja. O društvu gdje se odobrava mučenje živih bića, iako alternativa postoji – nemala svota od pola milijuna dolara namijenjena organizaciji koja ubija životinje može se usmjeriti na primjerice edukaciju građana i program kastracije. Nažalost, ova se priča svakodnevno nastavlja, a prekinuti će se tek kada građani odluče prestati sudjelovati u zlostavljanju živih bića.

kinofil.yolasite.com

napisala: KMaja