Dodao je svetu malo boje

11_12_2010
Dodao je svetu malo boje

Od pjesme Noć kada sam proplivao Dunav do Odlazi cirkus prošlo je četiri sata, a Đorđe Balašević <s orkestrom proveo nas je kroz bitne momente karijere. Sudeći prema reakcijama iz publike, svakome je pronašao žicu, za svakoga je odsvirao onu jednu pravu pjesmu…

Kako je to nastupati pred rasprodanom Spaladium arenom u petak su navečer iskusili Đorđe Balašević i Panonska mornarica kada su oko 20:40 izašli pred splitsku publiku.

Balašević i Panonska mornarica nastupili su  u punoj areni

Od pjesme Noć kada sam proplivao Dunav do Odlazi cirkus prošlo je četiri sata, četiri sata ugodnog druženja, lijepih pjesama i iskrenih emocija. Premda je u dvorani bilo više tisuća ljudi, premda monitori nisu bili oni gigantski koji prate svaki pokret i poru na licu neke bjelosvjetske zvijezde, premda je Đole bio udaljen više desetaka metara, ipak je nekako, samo on zna kako, uspio stvoriti dojam da se obraća svakom ponaosob. Kao kada u posjet dođe stari prijatelj kojega ste se zaželjeli. Prijatelj široke duše i nasmijana lica, koji i najsjetniju baladu može najaviti vicem.

Odmah je na početku objasnio kako ga optužuju da se ulaguje publici. Pošto je na sebi imao majicu sa natpisom Split, i više puta ponavljao kako smo predivna publika, jasno je otkud taj dojam, ali iz njegovih usta te riječi ne zvuče kao laž ili uljepšavanje istine, čovjek naprosto zrači iskrenošću, a ruku na srce, ne bi ni toliko godina proveo na sceni da istinski ne vjeruje u to što govori.

Svakome je pronašao žicu i odsvirao onu jednu pravu pjesmu

Skupa s orkestrom proveo nas je kroz bitne momente karijere, a sudeći prema reakcijama iz publike, svakome je pronašao žicu, za svakoga je odsvirao onu jednu pravu pjesmu… Čudio se dobnoj skupini kojoj je pripadao dio publike kojega je najbolje vidio – fan pit i parter. Premda je koncert privukao pripadnike svih dobnih skupina, u prvim su se redovima ipak gužvali najmlađi, pa se Đole iskreno iznenadio što s njim uglas pjevaju pjesme poput Mala garava ili Miholjsko ljeto. Pitao je publiku – Sjećate li se ove pjesme? i dao sam sebi odgovor – Kako se ne bi sjećali, sljedeće godine ste se rodili. Miholjsko ljeto je popratila i projekcija scene iz filma Kao rani mraz – najduži ikad snimljeni spot, kako ga je okarakterizirao – koji će Splićani moći u subotu pogledati. Komentirajući film, izrazio je nadu da će doći skoro do nas i legalnim, piratskim putem, za što je dobio ovacije iz publike.

Skupa s orkestrom proveo nas je kroz bitne momente karijere

Mogle bi se ispisati kartice i kartice teksta, o pjesmama, o prepuštanju mikrofona publici, o navali emocija i pozitivnim vibracijama koje su pratile koncert, ali čemu trošiti riječi, čemu pokušavati ono u čemu sigurno neću uspjeti, kada je Balašević sve ono što ja mislim izrekao u dvije – tri riječi, nakon što je sa oduševljenjem slušao publiku kako pjeva Baladu o Vasi Ladačkom. Pa da ga citiram – koncert je bio u pičku materinu.

napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet