Kings of Leon na bolonjski način

06_12_2010
Kings of Leon na bolonjski način

Malo tko nije čuo za <em>Kings of Leon</em> koji su i bili predgrupa na U2 turneji. Tko od njih očekuje spektakl, komunikaciju s publikom ili emotivan <strong>koncert</strong>, mogao bi se gadno razočarati. Ovo su momci koji imaju izniman talent, odlične tekstove i pjesme, ali...

Malo tko nije čuo za Kings of Leon, glazbeni programi učestalo vrte njihove videospotove, novine su pune zapisa i top lista gdje se nalaze njihove pjesme te se svakim danom sve više eksponiraju preko medija.

Danas u skoro svakom (novijem) bendu tražimo njegovu originalnost, ono što ih čini jedinstvenim spram ostalih izvođača. Kings of Leon osnovani su 2003. godine u Tennesseeju, južnjačkom dijelu Amerike što se itekako može primijetiti i čuti na njihovim albumima. Grupa broji četiri člana, Matthewa, Nathana, Caleba i Jareda Followill, trojicu braće i jednog rođaka. Samim time su privukli pažnju, ne samo kod mene već i kod ostalih glazbenih fanova. Njihov put do slave je definitivno obilježio album Only by the Night sa pjesmama Closer, Sex on Fire i Use Somebody, a ljudi su za njih mogli još čuti i na U2 turneji gdje su im bili predgrupa.

Kings of Leon - da, bili su predgrupa na U2 turneji

Izlaskom novog albuma Come Around Sundown došlo je vrijeme za novu svjetsku turneju, a u prosincu ove godine započeo je europski dio turneje - Madrid, Bologna i Beč. Kako su karte za Beč bile rasprodane brzinom munje, preostalo nam je da ih vidimo u Italiji. Zahvaljujući agenciji, za malu cijenu smo došli do Bologne u šest sati vožnje iz Zagreba te smo nakon kraćeg razgledavanja grada pred Futurshow Station dvoranu stigli već u 19:30. Iako sam prizor poluprazne ulice i parkinga nije izgledao obećavajuće, prevarili smo se. Vjerujem da bendu treba još nekoliko godina staža i albuma kako bi fanovi kampirali pred ogradom.

Predgrupa je bila itekako odgovarajuća za njihovu europsku turneju. Riječ je o The Whigsima, bendu koji više poznatom u Americi, nego kod nas. Na sceni su već osam godina, iza sebe imaju tri albuma, a zvuk garage rocka je tu večer užgao ono malo publike što se skupilo u vremenu dok zvijezde večeri nisu došle odraditi svoje.

Nešto iza 21 sat ugasila su se sva svjetla, dvorana se napunila i magija je počela. Crveni dim praćen kratkim instrumentalnim uvodom označio je početak njihovog koncerta. Na prvim taktovima pjesme Crawl, Talijani su pokazali koliko vole njih i njihovu glazbu. Da ništa nije savršeno, pa tako ni oni, pokazalo se tijekom pjesme Mary kada je došlo do tehničkih problema i zvuk je pao za nekoliko desetki decibela. Srećom, fanovi su nastavili uglas pjevati s bendom koji se i u novonastaloj situaciji odlično snašao na pozornici.

Ništa nije savršeno - tehnički problemi pri izvođenju pjesme Mary

Set lista koja broji dvadeset i jednu pjesmu sadržavala je uglavnom naslove s posljednja dva albuma, pritom stavljajući naglasak na pjesme s novog albuma. Pyro je pravi dragulj s tog albuma koji uživo zvuči još bolje nego u studijskoj verziji. Za sve one koji ih pak slušaju već nekoliko godina, mogli su uživati u The Bucket, Molly's Chambers i Four Kicks. Tim pjesmama su izazvali publiku na šutku, naguravanje i skakanje kako to već priliči jednom rock koncertu. Tko je imao sreće, mogao je iskoristiti priliku i doći bliže k njima.

Four Kicks razdrmala je publiku kako i priliči rock koncertu

Osobno mi je pjesma Knocked Up bila najbolje izvedena na koncertu, a sam bis bio je pogođen. Mnogi bendovi istroše svoje adute na samom početku koncerta, dok su oni to ostavili za sami kraj. Bis su počeli lagano sa predivnom Closer te nastavili sa Sex on Fire i eksplozivnom (doslovce) Black Thumbnail.

Cijeli set je bio gotov u 23 sata, nazdravili su Ballantine'som i pozdravili nas do sljedećeg puta. Tko od njih očekuje spektakl, komunikaciju s publikom ili emotivan koncert, mogao bi se gadno razočarati. Ovo su momci koji imaju izniman talent, odlične tekstove i pjesme, ali kako vrijeme ide tako se osjeti da su na turneji jedanaest mjeseci godišnje te koncerte odrađuju pomalo rutinski. Dogodine ih možete uhvatiti na velikim europskim festivalima, a možda i mi budemo te sreće da ih vidimo na In Musicu.

napisala: Teeja