Vijeće - novi odgovor mladih?

02_12_2010
Vijeće - novi odgovor mladih?

Tribina <em>Aktivizam mladih</em> okupila je pedesetak mladih. Pokreće li se to ciklus javnih rasprava sličan onom koji je prethodio donošenju Gradskog programa djelovanja za mlade? Tribina možda nije, ali vrijeme će pokazati je li sazrijelo <strong>vrijeme</strong> za osnivanje Vijeća mladih...

Iako se okupilo pedesetak mladih, preduga izlaganja i u samom početku široko postavljena tema nakon dvosatne rasprave nisu donijeli mnogo konkretnih zaključaka na tribini pod nazivom Aktivizam mladih, održanoj u utorak u Info zoni.

Sportskim rječnikom mogli bismo reći da je tribina protekla u opipavanju snaga, kako međustranačkih tako i međusektorskih, ali bez završne akcije. Anči Leburić sa Odsjeka sociologije splitskog Filozofskog fakulteta u uvodnoj je riječi istaknula da mladi nisu apolitični te da su svoju snagu pokazali 2000. godine kada su brojnijim izlaskom na izbore doveli do smjene vlasti.

Tribina nije dala mnogo zaključaka, no dokazala je interes mladih

Nažalost, tribina (ni)je dala konačan odgovor na pitanje mogu li mladi značajno participirati u kreiranju politike prema mladima ikako osim sudjelovanjem na izborima. Pitanje koliki je utjecaj i moć stranačkih pomladaka da nametnu interese mladih kao stranačke interese ostalo je neodgovoreno, a niti u ovakvim prilikama uvijek aktualna pitanja provođenja mjera Programa djelovanja za mlade i provedbe Zakona o savjetima mladih nisu dala nove odgovore.

Ovo je bila još jedna tribina o pitanjima mladih u kojoj nisu sudjelovali mladi vijećnici vladajućeg HGSa pa je iz redova mladih snaga splitskog Gradskog vijeća prisutan bio samo oporbenjak, SDPovac Gojko Čepo. To ipak nije obeshrabrilo sudionike da podrže ideju organiziranja sličnih tribina s preciznije određenim temama.

Leburić i Čepo bez društva mladih vijećnika vladajućeg HGSa

Pokreće li se to ciklus javnih rasprava sličan onom koji je prethodio donošenju Gradskog programa djelovanja za mlade? Podsjetimo, 2006. godine se kroz niz tematskih tribina donio dokument sa stotinjak mjera koje su trebale unaprijediti kvalitetu života mladih u Splitu. Iako je jednoglasno prihvaćen od Gradskog vijeća četiri godine poslije malo je toga unaprijedio. Vrijeme će pokazati i je li sazrijelo vrijeme za osnivanje Vijeća mladih prema modelu koji već funkcionira u nekoliko županija – lokalna mreža organizacija mladih koja jedina ima legitimitet predstavljati mlade te se zajednički zalagati za interese mladih.

napisao: Pile
foto: Maja Prgomet