Čekajući da kocka postane kao heroin

28_11_2010
Čekajući da kocka postane kao heroin

Na području naše županije <strong>nitko</strong> se ne bavi ovisnicima o kocki! Nužna je snažnija i kvalitetnija reakcija na sve veću rasprostranjenost problema ovisnosti o kockanju kako ne bi doživio ekspanziju poput heroinske ovisnosti devedesetih godina - jedan je od zaključaka tribine.

Obično u javnim raspravama na temu ovisnosti sudjeluju isključivo stručnjaci, no na tribini o sve rasprostranjenijem ovisničkom kockanju među mladima sudjelovali su i srednjoškolci. Njih dvadesetak iz Privatne gimnazije Pitagora nakon školskih obaveza produžili su na tribinu u Info zonu i aktivno sudjelovali u raspravi.

Neće svatko tko kocka postati kockar, kao što ni svatko tko pije alkohol neće postati alkoholičar, ali što se ranije i intenzivnije izloži veća je vjerojatnost da razvije ovisnost – istakle su prisutne stručnjakinje napominjući da onaj koji kocka ne vidi sebe kao kockara dok ne dođe do ruba, a tek se tada javlja za pomoć.

O probemu ovisnosti obično raspravljaju samo stručnjaci...

Ovisnost o kockanju po pojedinca može imati jednake socijalne posljedice kao i druge ovisnosti. Zanemarivanje higijenskih, fizioloških i školskih obaveza – neke su od zajedničkih  karakteristika, no problemi, naravno, sežu sve do financijskih neprilika i pogoršanja međuljudskih odnosa. Zanimljivo je da dio prisutnih srednjoškolaca nije krio da se pronašao u opisu ovisnika o internetu, odnosno da noći provode za kompjuterom pa ne funkcioniraju u dnevnim obavezama što, između ostalog, rezultira lošijim uspjehom u školi.


Nesmiš igrat niti tombolu u kafiću



Simpatična reklama Hrvatske lutrije možda izgleda pristupačnije od kladionice i zamračenog prostora casina, no Zakon o igrama na sreću jednako brani dopuštanje igranja maloljetnicima svih igara na sreću - čak i tombole u kafićima. Pokazalo se korisnim na tribini napomenuti da zakon decidirano dopušta legitimiranje priređivaču igara na sreću, a ne samo policajcima. Tako je i spomenuta praksa SAD u kojoj je bez obzira na osobnu procjenu prodavača ili kontrolora na ulazu obavezno dokazati punoljetnost.

Sandra Kovačić
, policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju PU Splitsko dalmatinske, kazala je i da je uz policiju i Porezna uprava zadužena za provođenje Zakona, no nekoliko policijskih akcija na splitskom području nije dalo rezultata iako je javna tajna da maloljetnici masovno zalaze u kladionice.

...no na ovoj tribini aktivno su sudjelovali i mladi.

Dovodeći u pitanje sam smisao propisa prema kojima kladionice od škola trebaju biti udaljene minimalno 200 metara, a prostori casina 500 metara, sudionici tribine izrazili su sumnju u njihovo provođenje.


Nužna je žurna i kvalitetna reakcija


Nužna je snažnija i kvalitetnija reakcija na sve veću rasprostranjenost problema ovisnosti o kockanju kako ne bi doživio ekspanziju poput heroinske ovisnosti devedesetih godina. Bez obzira što na stručnoj razini, među psihijatrima, nema suglasja postoji li uopće ovisnost o kockanju ili je u pozadini riječ o drugim poremećajima – postoji problem kojeg moramo rješavati odmah i sada – kazala je Esmeralda Sunko, izvršna direktorica Lige za prevenciju ovisnosti.

Na početku tribine prikazana je video anketa Info zone

Na području naše županije nitko se ne bavi ovisnicima o kocki! U nedostatku interesa psihijatara da se prihvate tog problema kockarske ovisnike se uključuje u programe namijenjene ovisnicima o alkoholu što je posve neprimjereno – kazala je Sanja Kuvačić u ime Kluba liječenih alkoholičara Feniks. Po pitanju najmlađih ovisnika situacija je posebno alarmantna, jer na području cijele županije rade samo dva dječja psihijatra, a pri KBC Split još nema odjela dječje psihijatrije.

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Info zona je tribinu organizirala povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, ali i sve prisutnijeg klađenja među mladima, osobito maloljetnicima. S ciljem promišljanja o problemu ovisnosti kreiran je i kratki online nagradni kviz namijenjen mladima, a sredinom prosinca predstavit će se i radovi radionice stripa na temu ovisnosti.

napisao: Pile
foto: Maja Prgomet