Arheologija u filmu

25_11_2010
Arheologija u filmu

Dvodnevni Međunarodni festival arheološkog filma uz besplatne projekcije u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika približit će posjetiteljima mnoge ispričane i neispričane zanimljive arheološke priče.Prikazat će se petnaestak kratkih i dugih <strong>dokumentaraca</strong>...

Dvodnevni Međunarodni festival arheološkog filma uz besplatne projekcije u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika približit će posjetiteljima mnoge ispričane i neispričane zanimljive arheološke priče. Petnaestak kratkih i dugih dokumentarnih filmova prikazivat će se od popodnevnih sati.

Festival tako u četvrtak počinje trinaestominutnim filmom o Splitu prije Splita, nastavlja se trominutnim nijemim filmom o solinskim starinama. U retrospektivnom bloku prvog dana prikazat će se još tri filma, a u 19:30 započet će prikazivanje tri filma u festivalskoj konkurenciji.

Bugarski dokumentarac tako će pratiti istraživanje grobnice u Dolini tračkih kraljeva, a dva francuska filma ispričat će priču o arheologiji, njenim pitanjima i velikom napretku znanja te se osloniti na tijek povijesti koji se može pratiti arheologijom i kompjuterskim oblikovanjem.

Dvodnevni MFAF održava se u MHASu

Drugi festivalski dan počinje već u 16:30, ponovno hrvatskom retrospektivom u kojoj će se prikazati priča o nastanku Dioklecijanove palače i animirani dokumentarac koji daje kratak pregled civilizacije od prethistorijskog doba do danas.

Filmovi u konkurenciji počinju se prikazivati od 17 sati. Prvi je dugometražni film o izradi nacrta i gradnji replike egipatskog broda iz vremena Novog kraljevstva, a potom slijede dva bloka kratkometražnih filmova. Na platnu će se tako prikazati misterija gradnje piramidama, keramičke radionice rimskog doba, Bašćanska ploča, izgubljeni mletački brod... Autorica posljednjeg filma je nagrađivana grčka redateljica Memi Spyratou.

Za precizniju satnicu klikajte na naš kalendar - šifra je MFAF koji se održava na lokaciji MHAS ;)