Održavanje forme za FMFS

19_11_2010
Održavanje forme za FMFS

Jesen je u proljetnom izdanju, a nakon prethodne tri godine proljeće je nezamislivo bez Festivala mediteranskog<strong> filma</strong>... Ipak ne pod zvijezdama u kinu Bačvice, nego u Info zoni pogledajte izbor FMFSa! Uz deset kratkometražnih<strong> </strong>filmova<strong> </strong>prikazat će se i dva dugometražna.

Jesen je u proljetnom izdanju, a nakon prethodne tri godine proljeće je nezamislivo bez Festivala mediteranskog filma... Ipak ne pod zvijezdama u kinu Bačvice, nego u Info zoni pogledajte izbor FMFSa!

Treninzi za održavanje forme do četvrtog FMFSa održavat će se ponedjeljkom – od 22. studenog do 13. prosinca, od 20 sati, uz besplatan ulaz i kokice. Prvog ponedjeljaka prikazuje se nagrađivani film koji je 2008. godine dobio i festivalsku Udicu za najbolji dugometražni film - francuska drama Skafander i leptir. Snimljen prema istinitim događajima istovremeno potresa i daje nadu. Ako ste propustili prije tri godine, provjerite sada zašto je publika kao u transu pratila priču o čovjeku zarobljenom u vlastitom tijelu, njegovom odnosu sa okolinom i samim sobom. U biti, sigurno će vam biti drago pogledati taj film ponovno i ako ste ga već pogledali.

Prvi ponedjeljak: nagrađivana biografska drama Skafander i leptir

Drugi ponedjeljak posvećen je kratkometražnim filmovima. U osamnaest minuta pogledat ćemo Oslobođenje u 26 slika (Ivan Ramljak i Marko Škobalj, BiH), zatim minutu kraći Metropolis Ferry (Juan Gautier, Španjolska), desetominutni Promenade (Sabine El Chama, Libanon), devetominutni Jesusito de mi vida (Jesus Perez Miranda, Španjolska) i te večeri najduži, gotovo polusatni, Comme le temps passe (Cathy Verney, Francuska).

Žene, seks i Bejrut kombinacija je trećeg ponedjeljka. Romantična komedija Karamel i prije tri godine izazvala je salve smijeha, a ženski dio publike i sada će se vjerojatno bez problema moći identificirati sa likovima i njihovim dilemama, strahovima, radostima i tajnama.

Žene, seks i Bejrut kombinacija je trećeg ponedjeljka

Posljednji, četvrti ponedjeljak ponovno će biti posvećen kratkim filmovima – za pogledati The Mourning of the Merry Stork (Eileen Hofer, Libanon) dovoljno je sedamnaest minuta, u deset minuta gotov je La Autoridad (Xavi Sala, Španjolska), a još kraći je Oranges (Maha Assal, Izrael). Predzadnji će se prikazati Muzej prekinutih veza (Iulia Rugina, BiH), a za kraj, najduži od svih deset kratkih - 5 dias de septiembre (Frana Araujo i Manuel Burque).

napisao: Pile