Skribonautizam seli u Zadar

08_11_2010
Skribonautizam seli u Zadar

Skribonauti – novi vjetar u leđa splitskoj književnoj sceni, splitskoj su publici priredili dva dana druženja sa književnikom Bekimom Sejranovićem. Odaziv publike pokazao je da je projekt prepoznat, prva je etapa putovanja <strong>uspješno</strong> odrađena pa idu dalje... u Zadar.

Skribonauti – novi vjetar u leđa splitskoj književnoj sceni, splitskoj su publici priredili dva dana druženja sa književnikom Bekimom Sejranovićem. Prošle srijede su u kafiću Galerija u ležernom tonu predstavljena njegova dva romana, uz razgovor o tome otkud crpi inspiraciju te o putovanjima. Naime Sejranovićeva je poluautobiografska proza produkt više sredina u kojima se tijekom svog života našao – od Brčkog, preko Rijeke, gdje provodi adolescentske godine do Osla, kamo bježi od ratnih događanja na Balkanu.

Drugoga je dana u hostelu Golly&Bossy pred-predpremijerno (još ni tekst odjavne špice nije završen) predstavljen dokumentarac o putovanju Balkanom Sejranovića i njegove dvojice prijatelja – glazbenika Pettera Aassena iz Norveške i redatelja Mokua Teraoke iz Japana. Ideja iza njihovog četiri ipo mjesečnog putovanja bila je potraga za Bekimovim korijenima i potraga za njegovim identitetom – od Rijeke preko Splita, Mostara, Sarajeva, Brčkog do Srbije. Krajnji je cilj bilo ući brodom u Crno more, no ipak su se preračunali, što vremenski što financijski, te su na koncu odustali od te zamisli.

Bekim Sejranović i Skribonautica Luiza na facebook.com/skribonauti

Bez nekog predumišljaja, vođeni isključivo pustolovnim duhom, trojica su muškaraca kultnom bubom i riječnim brodićem putovali pustopoljinama triju država sa kojima se glavni protagonist osjeća povezano. Neizbježna tema rata ovdje je tako neopterećeno i ljudski prikazana, kako se rijetko vidi na ekranu. Priču, kako je Bekim istaknuo, na početku putovanja nisu ni imali, tek se je, pošto se vratio kući u Oslo, uhvatio pisanja scenarija. U situacijama kada se umjetnici oslanjaju najvećim dijelom na improvizaciju, nastaju najčešće ili potpuno smeće ili posve neobična zanimljiva djela koja imaju ono nešto što ih izdvaja iz mora sličnih ostvarenja. U slučaju ovog dokumentarca, držim, radi se o potonjem slučaju.

Posjetitelja je, s obzirom da se radilo o terminu koji se preklopio sa Hajdukovom europskom utakmicom, bio jako solidan broj. Šteta što i više ljudi nije došlo na projekciju – ovo je rijetki primjer nepretencioznog dokumentarnog filma i zanimljiv pogled na Hrvatsku, Bosnu i Srbiju te odnose među trima etničkim skupinama gledano očima Japanca.

Sve u svemu, predstavljanje Skribonauta splitskoj publici pokazalo je da za ovaj tip događaja definitivno postoji publika, pošto se u Galeriji umjetnina stalno tražila stolica više. Doduše, publika je mogla biti nešto slobodnija i postaviti više pitanja, ali vjerojatno ćemo ubrzo i do toga doći.

Odaziv publike pokazao je da je projekt prepoznat, i prva je etapa putovanja uspješno odrađena, a Skribonauti idu dalje. Naime, putovanje s Bekimom Sejranovićem ima još jednu postaju – utorak, 09.11., udruga i Sejranović gostuju u Gradskoj knjižnici u Zadru.

napisala: KMaja