Quasijev mini val

04_11_2010
Quasijev mini val

Klub Quasimodo u srijedu je ugostio rock kategoriju Mini val manifestacije, festivala koji se održava u pet hrvatskih gradova. Stvarno je šteta ne pohoditi <strong>nastupe </strong>mladih bendova, nikada ne znate što vas može iznenaditi. Splićanima su se tako predstavila tri benda...

Klub Quasimodo u srijedu je ugostio rock kategoriju Mini val manifestacije, festivala koji se održava u pet hrvatskih gradova, a čiji će pobjednik dobiti priliku snimiti svoj video spot. S obzirom na imena koja su se kočeperila na pozornici iza bendova, jasno je da se radi o zgodnom marketinškom triku velikih riba, no zašto poklonjenom konju gledati u zube – tko sponzorirao da sponzorirao ovaj događaj, sasvim će sigurno pozitivno utjecati na domaću demo scenu.

Splićanima su se tako predstavila tri benda, zanimljivo, ni jedan splitski. Prvi su nastupili Embassy 516, već iskusni dubrovački bend, koji su svoju glazbu okarakterizirali kao Post Polemic Wave Of Pop. U njihovom se zvuku može čuti utjecaj bendova poput The Cure ili A Perfect Circle. Definitivno imaju potencijala, a jedini minus im je korištenje nekih ustaljenih obrazaca koje je većini bendova teško izbjeći, čime se gubi na originalnosti i, što je danas možda i najvažnije, prepoznatljivosti.

Prvi su nastupili Embassy 516, već iskusni dubrovački bend

Dijametralno suprotni prethodnicima na pozornici, solinski Sirova Snaga odvalili su prisutne svojom kombinacijom barem deset glazbenih žanrova, sa tekstovima na koje niste sigurni plačete li od muke ili smijeha i nimalo dosadnim scenskim nastupom. U prikladnom outfitu – trenirka iz koje viri pivom dorađivana škemba, pederuša oko struka te zlatna lančina oko vrata – Sirova Snaga dostojno su vizualno i sviralački interpretirali svoje ime. Balansirajući čitavo vrijeme na granici zajebancije i totalne grezijane, bend je okupljene definitivno zadržao zainteresiranima, od momenta kada je vokal teatralno bacio čepiće iz ušiju u publiku do trenutka kada su, popraćeni pljeskom, pola sata kasnije sišli sa pozornice.

Sirova snaga balansirala je na granici zajebancije i totalne grezijane

Posljednji bend večeri, Merkur, svoj set nažalost nije priveo kraju, pošto ih je nakon nekoliko odsviranih pjesama sustigao kraj radnog vremena kluba. Dok su mogli, Kaštelani su svirali pop rock sa ženskim vokalom (jedina pripadnica ženskog spola na pozornici ove večeri). Ništa novo ni originalno, ali kvalitetno odsvirano i otpjevano.

Dok su mogli, Kaštelani su svirali pop rock sa ženskim vokalom

Splitska je publika još jednom pokazala svoju nisku zainteresiranost za demo scenu, pošto je, uzme li se u obzir da je koncert bio besplatan, klub ipak bio više prazan nego pun. Stvarno je šteta ne pohoditi nastupe mladih bendova, nikada ne znate što vas može iznenaditi. Uz to, ne bi bilo loše pokušati doći na početak nastupa (svirka je startala u 22 sata, što uistinu nije rano, uzmemo li u obzir da je sredina tjedna), pa se možda i približimo za koju godinu nekoj normalnoj uri za završetak koncerta.

napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet