Mega karta, sudbina nepoznata

02_11_2010
Mega karta, sudbina nepoznata

Kuća Jelaska ponovno je privukla pozornost javnosti - ovaj put je njeno južno pročelje poslužilo za postavljanje platna s ogromnom topografskom kartom. Promišljanja o njenoj <strong>sudbini</strong> traju desetljećima, no nestala su iz dosega javnosti...

Kuća Jelaska ponovno je privukla pozornost javnosti - ovaj put je njeno južno pročelje poslužilo za postavljanje platna s ogromnom topografskom kartom Splitsko dalmatinske županije koje će vjerojatno biti uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Pozornost je privukla top karta, no što je sa sudbinom kuće Jelaska?

Podsjetimo, oronulo pročelje usamljene četverokatnice oslobođena je reklama i obnovljeno prije četiri godine, a promišljanja o njenoj sudbini traju desetljećima. Najradikalniji prijedlog bio je njeno rušenje, a najintrigantnija je bila ideja da se kuća dogradi s južne i istočne strane te se tako oduzme javni prostor u korist komercijalnih sadržaja. Zainteresirao se za dogradnju bio i Luciano Benetton, ponudio zauzvrat dva milijuna eura za obnovu Diokelcijanove palače, mijenjali su se i urbanistički planovi, a onda se sve stišalo, nestalo iz dosega javnosti.

Prve karte nakon JNA
Postavljanjem platna s topografskom kartom i simbolično je završen petnaestogodišnji projekt izrade službene topografske karte Splitsko dalmatinske županije u omjeru 1:25.000, a u koji je uloženo devet milijuna kuna. Gorska služba spašavanja i vatrogasci konačno će prestati koristiti karte koje je sedamdesetih godina prošlog stoljeća izradila ondašnja JNA - piše Slobodna Dalmacija.

napisao: Pile
foto: Ž.Šunjić