Znanje nije roba, ali ni znanost

28_10_2010
Znanje nije roba, ali ni znanost

Prijedlozi zakona o znanosti i visokom obrazovanju izazvali su pravu <strong>buru</strong> u znanstvenim i studentskim krugovima - zamjera se izostanak dijaloga, onemogućavanja besplatnog studiranja, neisticanje znanstvene etike, komercijalizacija te nikad jači utjecaj politike...

Prijedlozi zakona o znanosti i visokom obrazovanju izazvali su pravu buru u znanstvenim i studentskim krugovima prvenstveno zbog izostanka dijaloga sa zainteresiranom javnošću kojoj se za sudjelovanje ponudilo svega trinaest radnih dana - od 12. listopada do 01. studenog.

Na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavnici studenata upozorili su da predloženi sustav neće omogućiti besplatno studiranje, kako se to nastoji predstaviti, već je školarine samo preimenovao u upisnine.

Znanje nije roba, ali ni znanost nije roba (foto:M.Prgomet)

Kritičari prijedlogu zakona također zamjeraju neisticanje znanstvene etike, nametanje snažne tržišne usmjerenosti odnosno komercijalizacije te nikad jači utjecaj politike čime se ukida nezavisnost i autonomija znanosti što podsjeća na diktatorske režime – zaključuje znanstvenik Nikola Biliškov u svom temeljito pripremljenom prilogu objavljenom na portalu h-alter.org.

Neprihvatljivo i splitskom Sveučilištu

Senat Sveučilišta u Splitu je na sjednici održanoj 28. listopada raspravljao o nacrtima prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo na javnu raspravu.

Donesen je zaključak da su spomenuti zakoni u formi u kojoj su stavljeni na javnu raspravu neprihvatljivi te je iskazana spremnost Sveučilišta u Splitu da svojim znanstvenim i stručnim potencijalima pomogne predlagatelju u izradi prijedloga novih zakona.