Više od časopisa Glazbenog odjela

25_10_2010
Više od časopisa Glazbenog odjela

Splitski studenti Glazbenog odjela Umjetničke akademije i ove su godine, treće za redom, iznjedrili zanimljiv, informativan te vizualno <strong>atraktivan</strong> časopis <em>Allegro</em>. Budući akademski glazbenici ostvarili su ono što na velikom broju sastavnica Sveučilišta izgleda kao nemoguća misija...

Kaotičnom stanju u državi, školstvu, financije da ne spominjemo, unatoč, splitski studenti Glazbenog odjela Umjetničke akademije i ove su godine, treće za redom, iznjedrili zanimljiv, informativan te vizualno atraktivan časopis Allegro.

Promocija časopisa održala se krajem prošlog tjedna u dvorani UMASa na Gripama uz prigodni glazbeni program pred studentima, profesorima i prijateljima mladih osoba koje stoje iza ovog projekta.

Na promociji svog časopisa zasvirali su i studenati Glazbenog odjela

Kako je naglasila prodekanica Glazbenog odjela, Mirjana Siriščević, započeti časopis je lakše nego ga održavati, a budući akademski glazbenici ostvarili su ono što na velikom broju sastavnica Sveučilišta izgleda kao nemoguća misija – pokrenuli su te održali kontinuitet časopisa za svoje kolege, koji je sa člancima poput osvrta na koncerte Paca De Lucie ili Boba Dylana zanimljiv i laicima. Istaknula je također kako je ovaj časopis vrijedan prilog povijesti Akademije, sa tekstovima koji pokrivaju glazbena događanja u Splitu, Hrvatskoj pa i iz svijeta. Časopis je besplatan i može se preuzeti u prostorima Akademije na Visokoj.

Nakon uvodnih riječi okupljeni su imali priliku uživati u skladbi Julie O Mark Summera u izvedbi Ane Sabolić na violončelu, te gitarskom kvartetu koji je izveo Gershwinov Preludij br. 1.

Promociju smo iskoristili kao povod za razgovor sa Sarom Dodig

Pošto se Sara Dodig, spiritus movens Allegra i glavna urednica, opasno približila diplomi, treći Allegro je posljednji broj koji će nositi njen urednički potpis, pa smo promociju iskoristili kao povod za razgovor o iskustvu i problemima sa kojima se susreće urednik studentskog lista, te o planovima za budućnost.


Probijanje leda i pomicanje barijera


Kako se rodila ideja o časopisu? Jesi li ti imala kakvo prijašnje iskustvo u uređivanju?

Ideja o časopisu u začetku je postojala od samog početka studiranja, no s obzirom da je ovo moje prvo uređivačko iskustvo, intenziviranje u planskom osmišljavanju pamtim od kraja druge godine. Htjela sam da imamo mjesto gdje možemo zabilježiti sve značajne dane, rezultate i uspjehe naših studenata i profesora, te na taj način polako kroz generacije stvarati glazbeni mozaik sadašnjice. Tokom ljeta razradila sam ideju, osmislila teme i koncepciju tada mogućeg prvog broja te na jesen predložila plan svojim kolegama i profesorima. Tako je sve krenulo...

Kako si animirala kolege da pišu? Poznato je da na Glazbi studira malen broj studenata – kako ste uspjeli prikupiti toliko tekstova?

Tempo današnjice ne omogućava mnogo slobodnog vremena za volonterski rad, stoga je razumljivo da svi studenti nisu s jednakim oduševljenjem prihvaćali pohode na članke. Iako sam često nailazila na prepreke u realizaciji samih tema, vjerujem da su entuzijazam i (neka mi mnoge oproste) neumornost doveli do realizacije navedenog. U jednoj institucionalnoj zajednici nije problem kvantiteta članova već njihova kolektivna angažiranost. Splitska akademija nedvojbeno ima veliki potencijal koji u tom smislu može još i više razviti.

Da li ti je bilo stresnije uređivanje prvog ili trećeg broja?

Prvi broj Allegra značio je probijanje leda i pomicanje barijera općenito jer predstavlja prvu inicijativu takve vrste na našoj Akademiji. Svaki broj novi je izazov, a znati prihvaćati nova iskušenja i nositi se s njima znači napredak. Mislim da smo na tom planu uspjeli.

Otkud ideja o vizualnom identitetu časopisa? Definitivno odudara od suhoparnog dizajna kakve imamo prilike viđati posvuda!

Shvaćajući važnost vizualnog definiranja, htjela sam da Allegro ima svoj prepoznatljiv i uvijek zanimljivo svjež identitet. U dogovoru s uredničkim timom izabrali smo ono što nam se od predloženog činilo najbolje. Prva dva broja dizajnirao je student dizajna UMAS-a Dalibor Kazija, dok je treći broj na svoj osobit način vizualno uobličio Nino Tocigl.

Allegro ostaje na kolegama koji su prepoznali važnost inicijative


Nema straha za Allegro


Tko će te naslijediti u uredničkom pozivu? Bojiš li se za budućnost časopisa, tj smatraš li da će i nasljednici uspjeti održati kontinuitet?

Moje mjesto voditelja uredničkog tima preuzet će studentica teorije Sunčica Polić s kojom sam dosta radila na posljednjem broju časopisa kako bih joj pomogla za daljnju putanju. Vjerujem da su mlade kolege prepoznali važnost ove inicijative i da su spremni razvijati kvalitetan kontinuitet Allegra.

Što nakon diplome?

Nažalost na to pitanje još nemam definiran odgovor. Vjerujem da i stanje recesije ima svoj kraj :)

Što bi poručila kolegama koji tek uplovljavaju u studentske vode?

S obzirom da sam pred diplomom, ne mogu još s odmakom promatrati na studentski svijet. Ipak, za mene je studij način života, a ne puko obnašanje studentskih obveza. Stoga, ako nešto volite, idite za tim usprkos preprekama, jer njih ionako uvijek i svugdje ima. Za kraj, jedno veliko hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji Allegra!

napisala: KMaja
foto: MBaučić