Otvorena jubilarna splitska.tiramola

16_10_2010
Otvorena jubilarna splitska.tiramola

Onaj prvi slatki jednoznamenkasti jubilej dobila je i splitska.tiramola, izložba mladih autora koji fotoaparatima bilježe <strong>upečatljive</strong> detalje s mjestom radnje u Splitu. Ove godine prijavilo se sto autora svaki sa do pet fotografija, a izabrano ih je čak 65 od 48 autora.

Onaj prvi slatki jednoznamenkasti jubilej od sinoć je dobila i splitska.tiramola, izložba mladih autora koji fotoaparatima bilježe upečatljive detalje s mjestom radnje u Splitu. Baš kao i prošle godine, nakon prve tri godine u pretijesnom prostoru Info zone, izložba je postavljena u galeriji Fotokluba Split, u Marmontovoj. Reprezentativni prostor mladim fotografima s razlogom daje nadu da će netko uistinu njihove radove i opaziti te da će u budućnosti možda dobiti priliku za pokoju zapaženu i još značajniju izložbu.

Onaj prvi slatki jednoznamenkasti jubilej dobila je i splitska.tiramola

Ove godine prijavilo se sto autora svaki sa do pet fotografija, a ovogodišnja selektorica Biljana Gaurina od pristiglih prijavljenih fotografija izabrala ih je čak 65 od 48 autora. Slušajući komentare ljudi koji su bez prestanka pristizali neposredno pred otvorenje izložbe, moglo se zaključiti kako peta postava splitske.tiramole ima sjajnih trenutaka ostavljenih na fotografijama. Ove godine nije se mogao ne primijetiti i popriličan broj mladih fotografkinja kao i činjenica da na natječaj izvrsne radove šalju i nešto mlađi. Šarenilo postava kombinira isječke iz prirode, mnoštva zanimljivih sličica s gradskih ulica i značajnih recentnih splitskih događaja. Simpatična slučajnost je i što su na fotografijama često zvijezde – životinje :)

Kerum opet izbjegao .tiramolu i otvaranje prepustio dogradonačelnici

U (još jednoj) godini recesije, bez sumnje glavna odlika 5. splitske.tiramole je to što je postavljena bez ikakvog budžeta. Skromno, bez ića i pića i velikih govorancija, dajući naglasak upravo na najvažnije - fotografije i njihove autorice i autore. To je u uvodnom govoru u ime organizatora, udruge mladih Splitski portal, istaknuo i Ivan Kaštelan. Dokaz je to da rad i inicijativa mladih zaista mogu biti plodonosni, bez obzira na poteškoće na koje nerijetko nailaze. Isto je u svom govoru, kojim je izložba i otvorena, zaključila i dogradonačelnica Anđelka Visković. I ove godine na susretljivosti treba zahvaliti Foto Dalmaciji za tisak fotografija, Fotoklubu Split za prostor i dobru volju te Nadalini koja je svojim čokoladnim pralinama zasladila večer autorima i njihovim gostima.

Izložba čeka nove posjetitelje sve do 23. listopada

Izložba čeka nove posjetitelje svaki dan u galeriji Fotokluba Split sve do 23. listopada, a Splitski portal će se pobrinuti da dočekamo i šestu .tiramolu, u još ljepšem ruhu, s još više mladih talentiranih umjetnika.

Izabrani - 65 fotografija ili 48 autora

Ana Car (Beštije, Zvizde), Anita Dajak (Love is in the air, Mislim, dakle jesam), Antonio Rossetti (Biciklanje, Mudrovanje), Antonia Stipić (Aktivizam), Biljana Jovanović (Čudna ptica), Boris Bulović (Četiri amigosa, Marjanski cvit), Branimir Džaja (Dijete u vremenu, Stanje, Get), Bruna Miličić (Susret), Duje Bonačić (Sk8er), Glorija Lizde (Ana na Skalicama), Goran Leš (Skyscrapercity), Ivan Galić (Shadow on the wall), Ivan Milas (Projektil), Ivna Olić (i&i&i), Iva Plazibat (Predah), Jadranka Kljajić (Mineralna), Jakov Zubčić (Tobogan), Jure Perišić (Strength), Kristina Tešija (Gle, polaze noge same), Kristina Vrdoljak (Ruši sve), Lara Čatipović (Prozori percepcije), Lili Zaneta (1 protiv 100), Linda Žitnik (Srce nad Splitom), Lucija Šimić ( Bio jednom Brodosplit), Maja Aralica (Mačje oči), Marjan Lešić (Matejuška), Marija Lelas (Sunce), Maja Maljković  (Bokun litnje kiše, Melting heart, Ona zove se ljeto), Marijana Popović (Mjesecu je dosadno), Maja Šarić (Tin u Đardinu), Marko Šolić (Neka druga vremena), Mate Žaja (Umjetno sunce), Natalija Borjan (Igra), Nino Šerić (Sloboda?), Nikola Smernić (Kiss the cock), Petra Čolak (Boom), Petra Leskovac (Skok), Paula Skelin (Kapljica trenutka), Ratko Ilijić (Bez naziva, Kozjak), Sandro Baraba (Bez naziva, Fireball, Veliko plavo nebo), Srđan Tutić (Capoeira, Grgur skejter), Tajana Tovarović (In colours), Toni Buzolić (12, Sail on, Moj galebe), Tonći Čerina (Bez naziva), Vedran Cvitković (Crna slutnja, Free as a bird), Vedran Vrhovac (Suprotnosti: crno-bijeli, more-kopno), Višnja Mrdalj (Palme), Vuk Oreb (Guitar Hero, Plug in Jesus, Or stairs).

napisala: Marta
foto: Maja Prgomet