Od pulske obale do škverskih radnika

04_10_2010
Od pulske obale do škverskih radnika

Program 23. Adria Art Annalea, odnosno Art An Arche, osim izložbe materijalnih radova sadrži i tematske filmske projekcije te predavanja i tribine koji će se također održati u podrumima Dioklecijanove palače. Petak donosi trenutno <strong>najaktualnije</strong> teme...

Program 23. Adria Art Annalea, odnosno Art An Arche, osim izložbe materijalnih radova sadrži i tematske filmske projekcije te predavanja i tribine koji će se  također održati u podrumima Dioklecijanove palače. Tako će se u ponedjeljak nakon popodnevnog otvaranja izložbe prikazati film Le mani sulla cita. Riječ je o nagrađenoj napolitanskoj priči kojom se dolazi do zaključka da politička borba nije puno više od glazure na torti koja prekriva dubinsku spregu interesa bogatih, mafije i crkve. U 20 sati će se održati predstavljanje Pulske grupe - neformalne skupine koja potiče samoorganizaciju građana kao alternativu privatizaciji grada. Također će se predstaviti i knjiga Grad postkapitalizma.

U utorak, nakon filma Bullshit koji priča o borbi protiv GMO hrane, predavanje na temu privatizacija života održat će Hrvoje Jurić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Kasnopopodnevni program srijede počinje projekcijom filma La rabbia di Pasolini, a nastavlja se predavanjem politologinje Dragice Čakić ne temu: Forma politike, forma umjetnosti.

Sedam dana filmova, predavanja i tribina u Podrumima

Srećko Horvat
će u četvrtak dati odgovore i žive primjere kako hrvatski mediji uništavaju demokraciju. Prije tog predavanja, od 17:30, moći ćete pogledati film The Manchurian candidat, film o ratnom veteranu koji istražuje političku urotu - snimljen 1962. godine, temom daleko ispred svog vremena. Petak donosi trenutno najaktualnije rasprave pa će vjerojatno pobuditi i najveću pozornost javnosti. Film The Take prezentira ideju radničkog samoupravljanja u tvornicama i donosi priče o argentinskim radnicima koji zauzimaju svoje tvornice. Tema se u 20 sati nastavlja predavanjem o modelu samoupravljanja u riječkom brodogradilištu 3. Maj, a kao gosti tribine pridružit će se radnici Dalmacijavina, Brodosplita i Splitske željezare.

Predzadnjeg dana festivala možete pogledati dokumentarni film Vivir la utopia, prije nego Juraj Katalenac u svom predavanju objasni povijest direktne demokracije. Dokumentarac s mnoštvom arhivskih snimaka govori o španjolskom građanskom ratu, socijalnoj revoluciji koja je ostvarila utopijske ideje i pretvorila ih u stvarnost. Nakon nedjeljne pauze, u ponedjeljak je zadnji dan AAA te će prije rasprave o upravljanju splitskom gradskom jezgrom, od 19 sati, dr. Dalibor Lovrić održati predavanje Što s umjetnošću nakon njezina kraja?.