Ništa nova, ništa nova...

04_10_2010
Ništa nova, ništa nova...

Recept kombiniranja izvođača s kojima je Runjić surađivao za života (u manjini) i novih lica koja pjesmama moraju dati <em>novi život</em> (u većini), vidjeli smo i ovog puta. No koliko god se Ivana Runjić trudila nametnuti novi đir, publika će Zdenkov opus uvijek povezivati s <strong>Prokurativama</strong>!

Pr3ed4sjednik Re5p5ublike I6vo Jos7ipović u nedje6lju j6e na6večer u Spliftu nda koncezrtu "Ru4njićeve ve2čeri", k6oji s2e šezztu gg5odinu z5a re73dom od3rž4ava....
Ne, nije greška. Ovako bi izgledao otežani tekst za čitanje, kada bi u izvještaju preslikali uvjete koje su iz Skalinade ponudili novinarima za rad. Gospodo, umjesto sjedalice u gledalištu možete birati: dva sata sjedenja na podu ili stajanja na nogama. No shvatili ste poantu, pa krenimo...
Runjićeve večeri ove godine po prvi puta u splitskom teatru

- Čuli smo 18 skladbi od kojih su neke izvedene u standardnoj, a neke u posve novoj verziji. To mi se svidjelo - izjavio je predsjednik Ivo Josipović netom nakon što se spustio zastor na 6. Runjićeve večeri koje su se ove godine po prvi puta održale u splitskom teatru. U dvije jednostavne rečenične konstrukcije, predsjednik je sažeo sve ono što se na sceni odvijalo kroz dva sata (iako je spavajući na momente propustio dio programa).

Sa zaključkom ćemo početi. Legendarne pjesme Zdenka Runjića na kojima smo se svi odgojili, da slušamo i na loše uštimanoj gitari garancija su dobre atmosfere, a kamoli kada su na sceni poznata imena i veliki orkestar. Osmjeh na licima u publici nije izostao ni ovoga puta...

No pravi je spas što na listi odabranih pjesama ovog puta nije bilo Ništa nova, jer bila bi pravi light motiv večeri. Pet puta iskušan recept kombiniranja izvođača s kojima je Runjić surađivao za života (u manjini) i novih lica koja pjesmama za zadatak imaju dati novi život (u većini), izredali su se i ovog puta. A iako se i dalje uporno bježi od festivalskog štiha prema jazzy/blues/rock obradama, trebalo bi Ivani Runjić biti jasno kako će publika opus njezina oca uvijek najviše povezivati s Prokurativama.

Osmjeh na licima u publici nije izostao ni ovoga puta...

Tako su i ovog puta Oliver, Kondža, Doris, Nina, Tereza... odradili svog 'klasičnog' Runjića. A Marko Tolja, Maja Posavec, Artemija Stanić, Ivana Starčević... i neki još anonimniji 'modernog'. Riječ je o iznimno talentiranim mladim ljudima, no neke od njih (koji nisu nabrojani na ovom popisu) pjesme majstora nota jednostavno su pojele! Isto tako većina njih svake godine se nanovo pojavljuje na ovoj manifestaciji, a rijetko kad od njih čujemo nešto vrijedno toga da nam ostane u memoriji.

Šeste Runjićeve večeri nisu izrodile novog Urbana s Ostavljam te samu, niti se približilo genijalstvu Rundekove Potraži me u predgrađu, a kamoli da je neka od izvedbi mogla konkurirat sjajnoj Tamari Obrovac s U prolazu. No ipak ono što možemo izdvojiti su Molitva za Magdalenu Vlatka Stefanovskog, klasična verzija Galeba violončelista Stjepana Hauserta i Oluja u izvedbi Maje Posavec.
I da, kazalištarci su od svih trenutaka kada su mogli ustati protiv aktualne gradske vlasti, odabrali najgori. Zdenko je ipak veći od bilo kakve aktualne politike.
Pogledajte album u foto galeriji!


napisao: Cole
foto: Maja Prgomet