Adriavinil nestaje polako

01_10_2010
Adriavinil nestaje polako

Već su prežaljeni pogoni Jugoplastike, kroji se sudbina škvera i željezare, a s druge strane zaljeva pomalo se <strong>ruši </strong>Jugovinil. Kemijske, strojarske i ine inženjere zamijenit će diplomci turističkog menadžmenta, a tvorničke radnike će naslijediti konobari i sobarice.

Već su prežaljeni pogoni Jugoplastike, spektakularno rušenje je arhivirano u foto albumima, kroji se sudbina škvera i željezare, a s druge strane zaljeva pomalo se ruši Jugovinil. Ova nekada golema tvornica, među većima u regiji, grad u malom, još je jedna u nizu žrtava privatizacije po hrvatskom modelu.

Na mjestu pogona Jugoplastike danas su stanovi...

U polaganom rušenja započetom 2007. godine nestaju tvornički objekti Adriavinila, nekadašnjeg Jugovinila. Prvotno je bilo zamišljeno da ih zamijeni golema marina za mega-jahte, hotel i popratni sadržaji, no nedavno se aktualizirala ideja o gradnji međunarodne luku za ukrcaj na cruisere Royal Caribbean Cruise Lines. Nastavlja se transformacija Kaštela iz industrijskog giganta u turističko središte. Kemijske, strojarske i ine inženjere zamijenjuju diplomci turističkog menadžmenta, a tvorničke radnike naslijeđuju konobari i sobarice.

...a na mjestu Jugovinila izgradit će se hotel i marina

Jugovinil, Jugoplastika, Brodosplit, Splitska željezara i Salonit desetljećima su hranili obitelji iz šire okolice, no i narušavali zdravlje radnika, zaprašivali Kaštela, deponirali radioaktivnu šljaku, živom trovali more... Industrija se sada seli u zaleđe, a obala bi se trebala prepustiti turizmu i manjim i čišćim pogonima koncentriranim na visoke tehnologije. Kvalitetno urbano planiranje i razvojne strategije Splitu su, nažalost, slabe točke, no valjda će znati iskoristiti prostor na zadovoljstvo i inženjera i menađera i radnika i sobarica.

napisao/foto: Goran Leš