Ljilja do kada?

21_09_2010
Ljilja do kada?

Nakon projekcije filma&#160; prilagođenog slijepim i slabovidnim osobama filmske večeri u Info zoni nastavljaju se u srijedu projekcijom nagrađivanog filma <strong>Ljilja</strong> <strong>zauvijek</strong>. Sumorna drama iskusnog švedskog redatelja dojmljivo prikazuje i upozorava na seksualno roblje...

Nakon subotnje projekcije filma Pjevajte nešto ljubavno prilagođenog slijepim i slabovidnim osobama filmske večeri u Info zoni nastavljaju se u srijedu projekcijom nagrađivanog filma Ljilja zauvijek, a prigodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Sumorna drama iskusnog švedskog redatelja Lukasa Modissona dojmljivo prikazuje i upozorava na seksualno roblje i trgovinu ljudima u 21. stoljeću. Šesnaestogodišnja djevojčica Ljilja i njezin jedini pravi prijatelj jedanaestogodišnji dječak Volođa snifaju ljepilo, gutaju tablete, sanjaju o boljem životu i polagano svakim danom sve više gube nadu.... a onda se pojavi prilika za novi život u Švedskoj. Već slijedeće jutro Ljilji je sve bilo jasno – stigla je u ruke bezosjećajnog makroa koji je drži u zatočeništvu i po potrebi razvozi mušterijama koji se na njoj iživljavaju.

Scene iz potresnog filma Ljilja zauvijek

Rezultati istraživanja koje je 2006. napravio Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pokazuju da je više od dvije trećine mladih doživjelo da se osoba s kojom su u vezi prema njima nasilno ponašala. Pod opravdanjem „normalnog ponašanja“ i „običnih dječjih svađa“ nasilje u vezi se često tolerira ili ne prepoznaje, odrasli ne reagiraju ispravno, a mladi zbog srama, straha i nedostupnosti informacija često sami pokušavaju riješiti problem. Porazna je činjenica da je oko tri četvrtine učenica i učenika izjavilo da u školi, obrazovnoj i odgojnoj ustanovi, ne postoje programi i aktivnosti koji se bave prevencijom nasilja u adolescentskim vezama.

Početak projekcije u prostoru Info zone je u srijedu u 19 sati, ulaz je besplatan, a bit će i mukte kokica...