Raskoš trbuha

27_08_2010
Raskoš trbuha

Ples koji su mogli pogledati svi posjetitelji namjernici, ali i slučajni prolaznici, nije bio bilo kakav ples nego tribal fusion. Na pozornici s kulisama Peristila svoja<strong> tribal</strong> plesna umijeća su pokazale sudionice (i jedan sudionik) prvog Split Tribal Festa!

Ljeto na izmaku opustjelo je i najljepšu mediteransku pozornicu na otvorenom – splitski Peristil, koji je, djelujući prazno svim događanjima osim turističkim turama, ostao bez Splitskog ljeta i bez Runjićevih večeri (one su se preselile i u iduće godišnje doba). Da ipak ne bude čista nula od utorka do četvrtka, od 24. do 26. kolovoza, Peristil je postao plesna pozornica! Od kad je prije dvije godine Info zona u želji da predstavi splitske plesne udruge i klubove na Peristilu organizirala manifestaciju Split pleše! sve je više plesačica, plesača i plesnih programa na carskome trgu.

Od 2008. godine Peristil je sve češće rasplesan

Ples koji su sada mogli pogledati svi posjetitelji namjernici, ali i slučajni prolaznici, nije bio bilo kakav ples nego tribal fusion. Ples je to koji je, najjednostavnije definirano, moderna verzija prvenstveno trbušnog plesa, no ima i izlete u još poneku moderniju plesnu vodu. Tako su zidine antičkog prostora napunili zvuci prave ambijentalne i world glazbe opet uz moderne inačice, a na pozornici s kulisama Peristila svoja tribal plesna umijeća su pokazale sudionice (i jedan sudionik) prvog Split Tribal Festa!

Obzirom da se oko ovog događaja, kao oko još jednog mačića koji bi se mogao u vodu baciti, nije dizala naročita medijska galama ni u Splitu pa ni šire (promocija događaja bila je najizraženija na uličnim plakatima), nismo bili sigurni što uopće točno očekivati. Prvo toplo iznenađenje prve vruće večeri Festa na Peristilu bio je slobodan ulaz. Bolje rečeno nikakav ulaz jer pozornica je bila tamo, ograde nigdje, vi ste mogli doći, proći, otići, sjesti na skaline ili baš na trg, na gostoljubivo topao kamen i diviti se prekrasnim izvedbama vrhunskih umjetnica. Sva tri dana je tako otprilike i bilo. Plesni pokreti su u Split doplesali iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta.

Plesni pokreti su u Split doplesali iz svih krajeva Hrvatske i svijeta

Sudionice iz Mađarske, Italije, Slovenije, Belgije, Španjolske, Rusije, Češke, Nizozemske i SAD-a bilo u individualnim bilo u grupnim točkama izmjenjivale su se na pozornici uz vlastitu glazbenu podlogu. Svaka od njih dočekana i ispraćena velikim pljeskom, pa i tijekom nastupa, a najavljena, što je još jedno iznimno i pohvalno otkriće organizacije, i na hrvatskom i na engleskom jeziku, od strane dvoje voditelja koji su se na trenutke pomalo nezgrapno snalazili u svome poslu. To im nije ni za zamjeriti jer su se u nekim trenucima morali snalaziti i s malim tehničkim poteškoćama iza pozornice, ali sve to ipak ostaje zanemarivo i nikakvo mjerilo u usporedbi s onim što su posjetitelji dobili, a i uzevši u obzir da je ovo bilo premijerno izdanje festivala kakvih baš i nema tko zna koliko u široj nam okolini.

Lepršavi kostimi, rasplesani bokovi i tradicionalno ukrašena tijela najviše su bila obilježja najatraktivnijih gošći, pravih zvijezda u svijetu tribal fusiona. Neke od njih su Kami Liddle, slavna belly-instruktorica, Sharon Kihara članica Bellydance Superstars plesne trupe, Paola Blanton instruktorica orijentalnog plesa s elementima Balkana i dvojac The Uzume, kraljice urbanog tribala. Slavnima su se pridružile i uz njih učile i mlađe djevojke i plesne skupine od kojih neke od njih plešu tek pokoju godinu, a pokazuju iznimnu vještinu. Među takvima najviše je pažnje privukao belgijski dvojac Ezrah čiji je jedan član jedini muški, i to vrlo talentirani, sudionik ovog festivala. Drugi festivalski dan nakon plesnih nastupa, publiku je uveselio i nastup Mantra Fusion Benda, splitskih glazbenika koji od 2007. zajedno daju svoj izričaj world glazbi posebno se posvećujući orijentalnom i balkanskom etnu. Plesu se tada mogla pridružiti i publika. Zadnji festivalski dan svojim nastupom nas je počastila i Sundari, mlada Splićanka punog imena Sunčica Dropulić, osnivačica udruge Natya – Zvuk tijela, koja je u sklopu projekta Cili svit u Split, osmislila i organizirala Split Tribal Fest.

Lepršavi kostimi, rasplesani bokovi i tradicionalno ukrašena tijela...

Sve tri večeri, ugodnoj i opuštenoj atmosferi usprkos, nije bilo moguće ne primijetiti da sloboda ulaska i izlaska, a najviše samo prolaska na prostoru održavanja Festivala, možda i nije bila toliko pogodna samo zbog toga što je na mahove nastajao prevelik šušur. Kroz Podrume je, unatoč pozornici koja se nalazila baš na peristilskom izlazu, bilo moguće proći, što su brojni turisti u svom neznanju i činili. Stoga su ponekad ljudi kraćih živaca odustajali od gledanja i odlazili. Ipak, jasno je da ako festival ovakvog tipa njegovi organizatori žele održavati i narednih godina, trebaju publici, naročito splitskoj, pružiti priliku da se s ovakvim nečim i slobodno upozna. Stoga nam, što se toga tiče ne preostaje možda ništa drugo nego nekoliko narednih godina zatvarati oči. Uz nastupne večeri koje smo pratili na Peristilu, spomenute slavne plesačice održavale su i radionice tribal fusiona u prostorijama dječje igraonice Čarobni grad, a sudeći po interesu, isti scenarij i realizacija mogli bi se ponoviti i dogodine.

Unatoč navedenim propustima, koje je dovoljno spomenuti u umanjenicama, možemo samo gajiti nadu da će ovaj egzotični i zasigurno drugačiji festival imati tradiciju održavanja i da će mu se dogodine pridružiti i ona sfinga koju osobno u cijeloj peristilskoj slici nikako nisam mogla prežaliti, a koja je, restauracije radi, propustila vidjeti puno izvrsnog plesa i dobre zabave.

Pogledajte rasplesani album u foto galeriji!


napisala: Marta
foto: Nikola Smernić
link: www.splittribalfest.com