Mladi nastavili monolog s Gradom?

18_08_2010
Mladi nastavili monolog s Gradom?

U utorak se u Info zoni održala <strong>tribina</strong> <em>A di su tu mladi?</em> s temom dijaloga i međusobnog razumijevanja između Grada Splita i mladih. Tribini je prisustvovalo više od dvadeset mladih koji su kroz sat i pol rasprave dotaknuli niz aktualnosti, ponajviše gradski Savjet mladih.

U utorak se u Info zoni se održala tribina A di su tu mladi? s temom dijaloga i međusobnog razumijevanja između Grada Splita i mladih, a u skladu sa sloganom pod kojim se od 12. kolovoza ove godine obilježava Međunarodna godina mladih.

Tribini je prisustvovalo više od dvadeset mladih koji su kroz sat i pol rasprave dotaknuli niz aktualnosti, ponajviše gradski Savjet mladih. U ime Grada Splita pozivu na sudjelovanje odazvala se samo gospođa Marica Ružić, stručna savjetnica za odnose s udrugama građana, vjerskim i nacionalnim manjinama pri Uredu gradonačelnika, koja se nije smatrala dovoljno kompetentnom za mnoga postavljena pitanja. Grad se tako nije potrudio sam, ali ni posredstvom Info zone, mladima pružiti priliku barem za kvalitetan dijalog o Savjetu mladih za čiji je drugi saziv rok za prijave na natječaj pri kraju. Najviše je kritika zbog nedolaska bilo upućeno predsjedniku Komisije za suradnju s mladima Grada Splita, mladom vijećniku Dani Galiću koji je već jednom odbio dati intervju za splitski.portal.

Spomenuta je potreba osnivanja službe koja bi se bavila mladima te natječaja namijenjenih isključivo udrugama mladih i za mlade. Nitko od prisutnih nije imao ovlasti objasniti zašto Služba za šport i rad s mladima i udrugama mladih nosi takav naziv ako se u djelokrugu rada nigdje ne spominju svi mladi i sve udruge mladih, nego se ograničava samo na sportske udruge pa će organizator zatražiti odgovor pisanim putem.

Donekle je razjašnjena uloga Komisije za suradnju s mladima čiji bi članovi, inače gradski vijećnici, trebali biti bliski suradnici Savjeta mladih, njihov glas u Gradskom vijeću – barem tako smatra Marica Ružić. Ipak, ne može garantirati da i novi saziv Komisije neće imat problem okupljanja kvoruma i nesuradnje sa Savjetom mladih, što je bio problem u prethodnim sazivima.

Pozdrav iz Info zone, vidimo se za koji tjedan?

Ružić je također predstavila natječajna proceduru kojom će se izabrati članovi Savjeta mladih – riječ je o proceduri i uvjetima natječaja koji su već za natječaj prvog saziva Savjeta, u suradnji s Gradom, definirale udruge i organizacije za mlade na inicijalnom sastanku u organizaciji Info zone 2006. godine.

Nakon poduže rasprave, generalan stav je da se županijski Savjet mladih i u prvom i u drugom sazivu može smatrati primjerom loše prakse. Tako je, između ostaloga, kao negativnost navedeno biranje članova isključivo prema stranačkoj pripadnosti, nezakonito isplaćivanje novčanih naknada u visini 700 kuna po sjednici uz neutemeljeno obrazloženje da je riječ o putnim troškovima te djelovanje van zakonom propisanog djelokruga rada zadiranjem u natječajne procedure.

Istaknuto je da gradski Savjet mladih mora prvenstveno inzistirati na provođenju brojnih neprovedenih mjera iz Gradskog programa za mlade donesenog 2006. godine. Kao idući korak u podizanju kvalitete suradnje i dijaloga između Grada Splita i mladih najavljena je organizacija iduće tribine koja će se održati nakon osnivanja gradskog Savjeta mladih kako bi mladi imali priliku saznati tko su izabrani članovi i koje su njihove kvalitete prema kojima su izabrani te koje su vizije njihova djelovanja.

napisao: Pile