La la la Lastovo la

17_08_2010
La la la Lastovo la

Vijest o otkazivanju glazbene <strong>manifestacije</strong> Otok glazbe, proširila se brzinom munje, ali i probudila slavni dalmatinski dišpet - voditelji projekta ohrabreni reakcijama obožavatelja festivala preuzeli su organizaciju. O pozadini priče saznali smo više od Mladena Bašića...

Vijest o otkazivanju glazbene manifestacije Lastovo Otok Glazbe, koja se tradicionalno trebala održati krajem sedmog i početkom osmog mjeseca, proširila se brzinom munje među mlađom urbanom populacijom, koja već jedanaestu godinu rezervira to razdoblje u kalendaru za zabavu i druženje u uvali Sv. Mihajla, ostavila za sobom nevjericu i razočaranje, ali i probudila slavni dalmatinski dišpet.

Voditelji projekta ...za Lastovo sve bi da..., čiji su nositelji Općina Lastovo, TZO Lastovo, SIDRA music te PROFESIONALCI + , a kojemu je cilj objediniti sve aktivnosti na otoku koje animiraju domicilno stanovništvo i privlače posjetitelje, Lastovci Iva Frlan i Ivan Čihoratić te Splićanin Mladen Bašić, ohrabreni reakcijama obožavatelja festivala na Facebooku preuzeli su organizaciju hrvatskog Woodstocka.

Ljetni tulum na Lastovu opstao, ali preselio na kraj kolovoza

Kada je Mladen Petrović Kolja objavio da zbog recesije neće biti u mogućnosti održati festival koji na Lastovo dovede stotine posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i svijeta, ovi su entuzijasti u samo nekoliko tjedana uspjeli pronaći izvođače, sponzore i privući preko tisuću obožavatelja na Facebooku. Ovo izdanje Otoka glazbe okupiti će najviše glazbenih imena ikada i trajati čak četiri dana!

O pozadini priče saznali smo više od Mladena Bašića, čija povezanost sa Lastovom datira od najranijeg djetinjstva, a s tim ga otokom spajaju i rodbinske veze.

- Lastovo nažalost odumire i svaku manifestaciju koja potiče mlade ljude da ga posjete i otkriju njegove ljepote treba očuvati, objašnjava mladi Splićanin.

- Posebno teba istaknuti rad Luke Duplančića, dizajnera koji je osmislio vizualni identitet ovogodišnjeg festivala. Karakteristični lastovski fumari koji lete prema suncu posveta su proslavi 700. godišnjice Lastovskog statuta, jednog od četiri najstarija hrvatska pravna dokumenta, zaključuje Bašić.

Lastovski fumari lete prema suncu u slavu Lastovskog statuta

Iz reakcija dugogodišnjih posjetitelja na forumima i društvenim mrežama dalo se zaključiti da su mnogi bili spremni doći kampirati na otok i bez glazbene podloge, u počast festivalu s kojim su odrastali, pa nema sumnje da će se od 25. do 28. kolovoza tražiti mjesto više u kampu, susretati stari prijatelji i donijeti živost jednom od najudaljenijih otoka, čije će očuvane prirodne ljepote u kombinaciji sa noćnom zabavom sigurno zadovoljiti apetite svakog posjetitelja.

srijeda, 25.08.'10.
New Gondoliers, Split

četvrtak, 26.08.'10.
Whisey Strip,Zagreb
Prljavi Ton, Split
Barber Shop, Split
petak, 27.08.'10.
Sebastian Doe, Zagreb
Brkovi, Zagreb
Belfast Food, Rijeka

subota, 28.08.'10.
Špurijus, Split
Zinedin Zidan, Split
Baga Sound, Tuzla
Ovogodišnji program festivala Lastovo Otok glazbe


Korisne informacije


Kampiranje u uvali Mihaja dozvoljeno je od 22. do 30. kolovoza u uvali Mihajla (izvan ovog roka izlažete se prekršajnoj prijavi).

Opcija kamp Skriveni (7 km od održavanja festivala - 50,00 kn po sobi)

Katamaran (iz Splita) polazak svaki dan u 15:00 sati, cijena 27 kn.
Trajekt (iz Splita) polazak svaki dan u 10:15 i 17:00, cijena 68 kn.

Po dolasku u luku Ubli do mjesta Lastova (11 km) možete birati između: autobusa (od 15 do 20 kn) i taxia (160 kn za 8 osoba).

Po dolasku u mjesto Lastovo potrebno je uplatiti zakonski propisanu boravišna pristojba koja iznosi 6 kn po noćenju (dobivate narukvicu).

www.lastovo.org

napisala: KMaja