Kratko, ali slatko i dalmatinsko

12_07_2010
Kratko, ali slatko i dalmatinsko

Recesijski val je nažalost zapljusnuo i organizatorski budžet udruge Večeri dalmatinske pisme pa smo ove godine dobili samo dvije festivalske <strong>večeri</strong> u jednom vikendu. Zaključeno je tako kratko, ali slatko dvanaesto poglavlje Večeri...

Jedan od omiljenih ljetnih događaja u Kaštelima, a svakako onaj najprepoznatljiviji van svog mjesta odvijanja, Večeri dalmatinske pisme, ove godine je u izvornom ambijentu i izmijenjenim okolnostima svojim dvanaestim izdanjem ponovo doveo klapsku pjesmu u Kaštel Kambelovac.

Recesijski val je nažalost zapljusnuo i organizatorski budžet udruge Večeri dalmatinske pisme pa smo ove godine dobili samo dvije festivalske večeri u jednom vikendu, s koncentracijom klapske pjesme raspoređene na Klapske novitade i Kaštelanski đir. No, ta dva već dobro poznata klapska događaja promijenila su i lokaciju odvijanja. Spustila su se tako ove godine uz samo more u Kaštel Kambelovcu, na nešto stješnjeniji prostor, koji su organizatori, unatoč pokojem nedostatku, ipak uspjeli primjereno iskoristiti. Sukladno tome, obje večeri ovogodišnjeg VDP-a bile su gledališta punog do posljednjeg mjesta.

Večeri su se ove godine i spustile uz samo more u Kaštel Kambelovcu

U subotu je publika birala najbolju od šesnaest Klapskih novitadi tj. novih skladbi. Novitada na pozornici bilo je i voditeljsko ime, prvo muško nakon dvanaest godina, dovitljivi Mirko Fodor koji je svojom neusiljenom, a na mahove i pretjeranom spontanošću zabavljao publiku starijih godišta, a klape predstavljao na sebi svojstven način. Među klapama i autorima u natjecateljskom programu našla su se dobro znana imena, ali i pokoje novo, što klapsko što autorsko s više nego sjajnim skladbama te kreativnim pristupima. Ipak, stari znanci Večeri dalmatinske pisme, Vokalisti Salone sa svojom skladbom Pripovist o Dalmaciji, pokupili su sve tri prve nagrade, dvije žirija i jednu publike. Njima u čast, ali i svim posjetiteljima za zabavu, istu večer na Brcu zapjevala je klapa Kaleta, a prepoznatljiva fešta nastavila se dok god se spiza jela i vino teklo.

Dovitljivi Mirko Fodor - prvo muško voditeljsko ime, nakon 12 godina

Famozna večer Kaštelanskog đira odigrala se u nedjelju, s prijenosom na HRT-u, a donijela je klapske obrade hrvatskih uspješnica, od kojih su neke pokupile veliki pljesak zahvaljujući inovativnosti i novom svježem ruhu u kojem su prezentirane. Čuli smo tako Kokola, Nitko nije lud da spava, Ella e, Rano, ranije, Sve je s tobom napokon na mjestu, Ivanu i brojne druge, a laureati večeri, pobravši sve tri prve nagrade bili su višestruki pobjednici Kaštelanskog đira kroz godine i klapa domaćin – klapa Cambi sa svojom obradom pjesme Lipoto moja, koju originalno izvodi Giuliano, a za ovu priliku ju je obradio voditelj klape Rajimir Kraljević. Repriza fešte od prethodne večeri ovaj put uz glazbenu podlogu Radio Dalmacija Pop Art benda i brojne posjetitelje iz Kaštela i okolice, nije posustajala do ranih jutarnjih sati.

Fešta na Brcu trajala je dok god se spiza jela i vino teklo

Zaključeno je tako kratko, ali slatko dvanaesto poglavlje večeri koje su klapskoj pjesmi na estradnoj sceni ponovo dale notu značajnog glazbenog izričaja, ali ipak vješto izbjegavajući sveprisutnu komercijalizaciju i banalizaciju istih, obilježile i održale razinu klapskog skladateljstva te osigurale da se publika baš svake godine, nadamo se tako i iduće, vrati u znanju da će upravo u Kaštel Kambelovcu i upravo tada naći ono što klapskoj pjesmi najbolje stoji.

Pogledajte album u foto galeriji!


napisala: Marta
foto: Nikola Smernić