Što ako nastane muk?

30_06_2010
Što ako nastane muk?

U ovim kriznim vremenima svima dobro dođe terapija smijehom koju u sklopu ljetne turneje nude najbolji hrvatski stand up <strong>komičari</strong>. Marina i Ivan otkrili su nam nešto više o stand up sceni u Hrvatskoj i pripremama za međunarodne nastupe.

U ovim kriznim vremenima svima dobro dođe terapija smijehom koju u sklopu ljetne turneje nude najbolji hrvatski stand up komičari - Goran Furjan, Vlatko Štampar, Aleks Curać Šarić, Marina Orsag i Ivan Šarić. Do jeseni su napustili zagrebački Studio smijeha u kojem nastupaju već pet godina te su ga u utorak zamijenili Ljetnim kinom Bačvice.

Najbolji hrvatski stand up komičari na turneji stigli i u Split

Za stand up komičare bitna je interakcija s publikom, a splitska publika bila je oduševljena njihovim nastupom što im je olakšalo posao. Govorili su o svakodnevnim situacijama, ali na udaru su bili Svjetsko nogometno prvenstvo, Slovenci, Sumrak saga, muško-ženski odnosi (u kojima su se mnogi prepoznali), izlasci, komarci, političari, Chuck Norris, Kerum... Marina i Ivan otkrili su nam nešto više o stand up sceni u Hrvatskoj i pripremama za međunarodne nastupe.

Splitska publika bila je oduševljena nastupom CROmedijaša

Kako se pripremate za nastupe?
Marina: Svaki mjesec pišemo novih petnaest minuta materijala i vježbamo u klubu. Prvo probamo hrpu fora jedni ispred drugih i onda odlučimo što može, a što ne može. Ivan i ja radimo već jako dugo tako da već nakon nekog vremena skužiš otprilike šta prolazi.

Dogodi li se kad da ti pobjegne neka nova ideja?
Marina: Ne, uvijek imamo ili diktafon sa sobom ili mobitel pa si ukucaš u poruku. Uvijek imamo papir, jer to smo naučili na prvom nastupu - sve zapisuj jer ako ode teško da će se ikad vratiti!

Kako se pripremate za međunarodne nastupe, za nastupe na engleskom?
Ivan: Pa imaš neki kostur koji ti promijeniš u engleski. Ne možeš ti naučiti taj tekst pa doći gore i početi recitirati, moraš znat engleski, mora ti biti fluentan i onda ideš kroz svoj materijal. Oni očekuju od tebe da ti imaš naglasak - ne očekuje se od tebe da budeš Britanac nego da budeš Balkanac. Bitno je da ih uvučeš u priču. Sa Engleskom smo počeli ove godine u drugom mjesecu i to na najstarijem Stand up comedy festivalu u Leciesteru.

"Ne očekuje se od tebe da budeš Britanac nego da budeš Balkanac"

Kakva je hrvatska Stand up scena u usporedbi s ostalim zemljama?
Ivan: Ja sam očekivao da će nas u Engleskoj oderati ko male majmune, ali moram priznati da se bez problema možemo nositi s njima. Jedno je Jerry Seinfield i recimo Chris Rock, oni su svjetski poznati i oni zarađuju milione! Ali tamo postoje komičari koji žive od toga već 20 godina i imaju svoju publiku, a nisu na televiziji. Kod nas je suprotno, moraš bit na televiziji da bi te zamijetili. Al evo, mene su zvali da idem nastupat u Edinborough u osmi mjesec, zovu nas stalno.

Procijenite li publiku prije nastupa?
Ivan: Da, dosta tu ima psihologije. I kad ideš kroz nastup vidiš kako reagiraju, pa vidiš da im neka fora primjerice oko religije ne paše... ok doviđenja... idemo vidit kako ste na ovome. A ako vidiš samo klince u publici, super... muško-ženski odnosi, možda malo prostota i malo seksa , a ako vidiš stariju ekipu onda možeš bacat dosta inteligentnije fore. Ovo je stereotip po kojem mi idemo, ali recimo da dosta djeluje.

Što ako nastane muk?
Ivan : Onda je bitno koliko si dobar komičar. Publika nikad ne zna što ti namjerno radiš i kad si se zajebo. I to treba tako ostat. Na komičaru je hoće li stat ili će napravit foru od toga.
Marina: Moraš bit jako brz na mozgu da bi izvukao apsolutno sve, nema nikakvih stimulansa osim vode!

"Što je konkurencija bolja i mi ćemo bit bolji!"

Kako vam se ljudi mogu priključiti?
Ivan: Ako se netko želi bavit stand up komedijom neka nas potraži na www.standup.hr i neka nam se javi, pa ćemo mu spremit neki Open Mic da vidimo kakav je i da se razvije. Tražimo uvijek nove ljude!
Marina: Što je konkurencija bolja i mi ćemo bit bolji!

Svi vi koji ste propustili ovu vrhunsku zabavu ne brinite, vratit će se oni za mjesec dana... Svidjela im se splitska publika koja obožava dobru zabavu... Stoga vam preporučamo da drugi put kad dođu odete po svoju dozu smijeha i izvrsnih baza!

razgovarala: Dora Knežević
foto: Maja Prgomet