Na Pjaci od Pakla do Raja

26_06_2010
Na Pjaci od Pakla do Raja

Gostovanja poznatih svjetskih umjetnika i njihovih dragocjenih, a široj javnosti manje poznatih zbirki, postala su lijepa i poželjna uobičajenost u Splitu. Tako se splitskim gostima od četvrtka pridružio i Salvador <strong>Dali</strong>. Riječ je inače o zbirci prvotno odbačenoj od njenih naručitelja...

Gostovanja poznatih svjetskih umjetnika i njihovih dragocjenih, a široj javnosti manje poznatih zbirki, postala su lijepa i poželjna uobičajenost u Splitu. Tako se splitskim gostima od četvrtka pridružio i Salvador Dali, koji se sa svojom zbirkom od sto grafika na temu Božanstvene komedije Dantea Alighieria, smjestio na Pjaci u Staroj gradskoj vijećnici gdje i ostaje cijelo ljeto!

Salvador Dali španjolski je slikar nadrealist koji je svojim vizijama života pretočenim u slike i instalacije, zaprepaštavao i intrigirao, a danas privlači i oduševljava brojne promatrače poklonike. Splićani su, ovom prilikom, u mali djelić slikarovog životnog opusa, dobili uvid zahvaljujući privatnoj zagrebačkoj galeriji Laval Nugent uz financijsku potporu Grada Splita, a sve uz koordinaciju autora izložbe, Nikole Bojića, apsolventa povijesti umjetnosti na zagrebačkom Sveučilištu, inače sa stalnim mjestom prebivanja u Splitu. Tako je nakon dvomjesečnog zagrebačkog gostovanja izložba sa novim i potpuno razrađenim konceptom obogatila ljetnu kulturnu i turističku ponudu našeg grada.

Sto grafika na temu Božanstvene komedije  u Staroj gradskoj vijećnici

Riječ je inače o zbirci prvotno odbačenoj od njenih naručitelja – talijanske vlade koja je njome htjela odati počast sedamstotoj godišnjici Danteova rođenja, a kasnije proslavljenoj i sačuvanoj u privatnom vlasništvu švicarskog kolekcionara. "To su litografije u boji, prema Dalijevim akvarelima nastalima pedesetih godina prošlog stoljeća. Izvrsnost zbirke se, prije svega, ističe u tome što su dva umjetnika – Dante i Dali svojim srodnim sudbinama dali plodno tlo za postavljanje koncepta kojeg smo zamislili upravo u Staroj gradskoj vijećnici." – objasnio nam je autor Nikola Bojić. "Realizirana na tri etaže, idealno da opiše priču Danteovog remekdjela Božanstvene komedije, izložba kreće od prizemlja zamišljenog kao Danteov Pakao s prigodnom instalacijom koja je odraz pakla našeg vremena, odlazi na prvi kat tj. u Čistilište ispunjeno olfaktivnim i vizualno-auditivnim doživljajima i završava na trećem katu, u Raju ispunjenom božanskim zvukovima."

Ogledalo izobličeno udarcima projicira sliku svijeta kakvu je vidio Dali

Izložba je otvorena prigodnim govorima te performansom mladog autora izložbe koji je na Pjaci palicom izudarao instalaciju od inoxa koja, kako nam je on sam objasnio, simbolizira zakrivljeno ogledalo dodatno izobličeno udarcima i projicira promatračima sliku svijeta kakvu je vidio i Dali. Osim toga instalacija ima i interaktivnu svrhu – za vrijeme trajanja izložbe micat će se po jezgri grada i ostavljati na onim dijelovima koji i sami zahtijevaju intervenciju u prostoru da se njihova iskrivljenost dovede u estetski prihvatljivo stanje tj. da nađe put iz Pakla preko Čistilišta u Raj. A ako ipak uspjehom ne ode toliko daleko, brojni posjetitelji gradske jezgre moći će na istoj pronaći informacije o izložbi.

Za one koji na instalaciju neće naići – izložba je otvorena do 24. rujna, ako ste učenik, student ili umirovljenik, vidjet ćete je za 15 kn, svi ostali izdvojit će duplo.

U galeriji je album s otvaranja!

napisala: Marta
foto: Maja Prgomet