Obala po zamisli studenata!

14_06_2010
Obala po zamisli studenata!

Prema pisanjima Slobodne Dalmacije, zapadna obala gradske luke uredit će se prema zamislima već nagrađivanih studenata splitskog GAFa. Između ostalog, projektom predviđaju i izgradnju žičare do vrha Marjana. <strong>Pogledajte</strong> i preostala četiri nagrađena rada.

Prema pisanjima Slobodne Dalmacije, zapadna obala gradske luke uredit će se prema zamislima već nagrađivanih studenata splitskog Građevinsko-aritektonskog fakulteta. Naime, ocjenjivački sud jednoglasno je odlučio da idejno rješenje apsolvenata Jure Bešlića i Ivana Jurića (kojima je pomoć pružila mlada arhitektica Mirta Đilas) dobije prvu nagradu na urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenje zapadne obale.

Autori su odbacili prometno rješenje koje je bilo predloženo u natječajnom programu te cestovne trake „stisnuli“ u korist šetnice uz more pred kojom bi bile plutajuće pozornice, instalacije i skulpture. Zgradu Nevena Šegvića, u kojoj je HZZO, ne misle povećavati, nego unutarnji neizgrađeni dio ispuniti paviljonom i prenamijeniti je, a Banovini na vrhu dograditi terasu. Poštuje se i oblik kuće Matijević, iako su je dijelom preoblikovali. No, najvažnije je da se poštuje urbanistički plan iz 1967. koji je naložio horizontalnu liniju niskih gradnji – piše Slobodna.

Zapadna obala po guštu studenata s GAFa

U svom radu odbacili su ideju povezivanja obala podmorskim tunelom te predlažu izgradnju paralelne cijevi Marjanskog tunela. Predviđaju i izgradnju žičare kojom bi se povezala zapadna obala s vrhom Marjana, gdje je smješten Zoološki vrt kojem previđaju povećanje životinjskog fonda. Odbacili su i mogućnost povratka Gusarova doma na Matejušci te nude ideju plutajuće veletržnice ribom koja bi bila smještena uz mul Matejuške, iskorištavajući sumporne izvore za tjeranje muha.

Na stranicama Društva arhitekata Split pogledajte i preostala četiri nagrađena rada te se detaljnije informirajte o pobjedničkom radu.