SD: Na mladima kultura o(p)staje

13_06_2010
SD: Na mladima kultura o(p)staje

Oni nisu samo sjedili prekriženih ruku negdje na kavi i žugali kako je Split najdosadniji grad na svitu u kojem se ništa ne događa, piše Slobodna Dalmacija u nedjeljnom prilogu i donosi <strong>priče</strong> četiriju mladih sugrađana, pokretača četiriju splitskih festivala.

Oni nisu samo sjedili prekriženih ruku negdje na kavi i žugali kako je Split najdosadniji grad na svitu u kojem se ništa ne događa. Radije su zasukali rukave i odlučili pokrenuti stvari s mrtve točke. Svoje su ideje i kreativnu energiju odreda pretočili u festivale pokazavši da ipak vrijedi ona - gdje ima volje, ima i načina da se dobre zamisli pretoče u djela, piše Slobodna Dalmacija u nedjeljnom prilogu i donosi priče četiriju mladih sugrađana, pokretača festivala.

Alen Munitić (28) je prije tri godine, nakon studentskih dana u Zagrebu i stjecanja iskustva po zagrebačkim festivalima, pokrenuo Festival mediteranskog filma Split. Ne krije optimizam i siguran je kako je Split pun kreativnog potencijala, o čemu svjedoči i brojka od čak 40-ak volontera koliko ih se ove godine uključilo u organizaciju festivala.

Iza trogodišnjeg FMFSa stoji mlada splitska ekipa (foto: N.Smernić)

I dok je Alen Munitić sa studija biologije skrenuo u filmske vode, profesorica viole i violine Sunčica Dropulić (28) usred ljeta u samo srce grada, na Peristil, dovodi svjetsku kremu trbušnog plesa. Naime, u sklopu manifestacije Cili svit u Splitu, od 23. do 26. kolovoza, održat će se prvi Split Tribal Fest na koji dolazi 40 plesačica iz Italije, Rusije, Slovenije, Njemačke, BiH...

Neka od najvećih imena iz svijeta writera ili crtača uličnih grafita u Split su doveli momci iz Udruge Festive koja je ove godine organizirala drugi po redu xSTatic, međunarodni festival urbane kulture. "Grafiti scena u Splitu je manja od, recimo na primjer, bilo koje scene u Njemačkoj, ali mi smo napravili jedan od najjačih jamova, a to vam je, prevedeno na nogometni rječnik, kao da se u Splitu igra finale Lige prvaka" - kaže Frane Delić (25), jedan od organizatora xSTatica koji je već prve godine održavanja, odnosno 2009., proglašen od portala graffiti.org, jednog od najrelevantnijih za writersku subkulturu, najboljim festivalom ovog tipa u Europi.

xSTatic - urbani festival s potpisom mladih (foto: Ž.Šunjić)

Mnogo medijske prašine digli su i Dani otvorenog performansa u Splitu, iza kojih stoje Marko Marković (27) i Gildo Bavčević (30). Budući da su se u Splitu performansi, kako tvrdi događali samo na marginama, odnosno kao popratni dio drugih događaja, Marko je došao na ideju formiranja DOPUST-a. Već druge godine Dani performansa su poprimili međunarodni karakter s odjecima u stranim medijima, a dobili su i poziv iz jednog rimskog muzeja da tamo prezentiraju svoj rad.

Zbog nezadovoljstva stanjem na lokalnoj glazbenoj sceni, pak, ekipa mladih kojoj pripada i Ivan Špar (27), inače profesor u Srednjoj tehničkoj prometnoj školi, ove je godine pokrenula Festival autorskih bendova koji se održavao u klubu O'Hara. Na njega se prijavilo više od 70 grupa iz regije, priliku da se predstave publici dobilo je njih 40, a dva najbolja benda za nagradu su osvojila snimanje studijskih albuma.

Pročitajte cijeli tekst na slobodnadalmacija.hr!