Ljetne sezone i busevi voze

11_06_2010
Ljetne sezone i busevi voze

Zatvaraju se zimska okupljališta, a ona ljetna se lagano uhodavaju... Prije detaljnog plana di i šta priko lita ostaje nam vidjeti što se nudi u <strong>vikendu</strong> nakon kojeg školarci broje zadnje dane školske godine, studenti se spremaju za ispite, a ljubitelji nogometa okupiraju televizore.

Zatvaraju se zimska okupljališta, a ona ljetna se lagano uhodavaju... Prije detaljnog plana di i šta priko lita ostaje nam vidjeti što se nudi u vikendu nakon kojeg školarci broje zadnje dane školske godine, studenti se spremaju za ispite, a ljubitelji nogometa okupiraju televizore. O da, petak je prvi dan Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj republici.

Zadnji vikend prije školskih praznika :) (foto: M.Prgomet)

Utrka 1000 otoka još uvijek traje, nije lako obići svih tisuću i nešto otoka Lijepe naše. Dakle, u petak i subotu u kinoteci Zlatna vrata posljednje epizode spomenutog projekta. Otoci su očito nepresušan izvor inspiracije, a mjesto Gdinj na otoku Hvaru obiluje mudrim i živopisnim izrekama. Njih je vrijedno sakupljala i zapisivala Sanja Krce Gavrančić te ih uobličila u knjigu Ča si reka da...? koju će predstaviti u Info zoni u predvečerje petka. To neće biti i jedino predstavljanje knjiga ovog vikenda. U dvorištu Kinoteke svoju prvu autobiografiju pod naslovom Fališ mi predstavit će poznata kazalištarka i bivša intendantica HNK Split, Mani Gotovac. U isto vrijeme će se u prostoru Fotokluba Split u Marmontovoj otvoriti izložba Ars Naturae Croatica Fauna i Flora. Riječ je o sedamdeset i petoj (!) samostalnoj izložbi doajena prirodoslovne fotografije u Hrvatskoj, Vladimira Pfeifera.

Iz postava nove izložbe u galeriji Fotokluba Split (foto: V.Pfeifer)

Glazbena ponuda početka vikenda donosi nastavak programa Jazz partet u najmanjem klubu na svitu u kojem se svira uživo, kafiću Ely. LoopJunkies ekipa u Jungli predstavlja ljetni program elektronske glazbe na otvorenom. Čast da otvori sezonu pripala je zagrebačkom Juice-u. Foto portal Tilps! i dj Bronson ovo ljeto su za rezidenciju izabrali Hemingway bar, zato se pripremite na poziranje, ali zapamtite, posli slikavanja nema plakanja! O'Hara kao i uvijek nudi zabavu na dva kata, dj Gonzo će oživjeti stare hitove soula i bluesa, a dj Hervie će se baciti na slaganje electro liste. Ivan Zak gostuje u Stella Maresu i najavljuje ljetne poslijeplažne tulume, a grupa Magazin se koncertom u Vanilli oprašta od pjevačice Ivane Kovač. U Clubu InMotion Hotela Lav održat će se koncert klape Libar, a u podstranskom M-Caffeu ljetnu sezonu će otvoriti Matko i Brane. Ljubitelji sevdaha mogu se na zadnjem katu Jokera zabaviti uz Hanku Paldum.

Ne izmori li vas noćni život petka, u subotu ujutro možete do Bača na kupanje i gledanje finala 6. Prvenstva svita u piciginu. Subotnja zabava u O'Hari u goste dovodi bavarski brand, dvojac Funk You! Na drugom katu je presjek rock glazbe u rukama Reket Roll ekipe. U Jungli nastupaju Pero FH i Marcellus te će vam tom prigodom prezentirati novitete iz techna i tech-housea, inspirirane detroitskim zvukom. Vjerna publika koja je prošlo ljeto uživala u ambijentu Peristila uz zvuke pop-a i rocka, ovaj put uz Dulu, ponovo će doći na svoje. Nakon odgoda zbog vremenskih nepogoda, prošle subote je otpočeo Firule Summer Rock koji ovu subotu dovodi Čuvare svirala. Tradicionalna irska glazba u akustičnoj varijanti - flaute, bouzuky, banjo i bubanj ispuniti će prostor kafića Ely. Ljetne RnB / House hitove u Procaffeu puštat će dj Miro, a na Bačama u klubu Equador disco glazbu bira dj Chibi.

Eto Thompsona i ekipe ponovno u Spaladiumu (foto: M.Prgomet)

U Spaladium Areni su se zaredala otkazivanja događanja pa nakon Paul Potsa križamo i Vaya Con Dios. Teško da ikome to može nadoknaditi nedjeljni koncert podrške hrvatskim generalima koji dovodi Vannu, Olivera, Škoru, Zečića, Thompsona... Nedjeljni pop-rock program na Peristilu valjda neće opet prekinuti policija koju su dozvali susjedi.

Dobra je vijest da unatoč najavljenoj mogućoj obustavi noćnih autobusnih linija početkom lipnja, petkom i subotom i dalje voze ove zime uvedene linije. Još uvijek je, ne samo vikendom, aktualna i povoljna taxi usluga - sve gradske relacije za 50 kuna.

napisao: Čop