Krvi, krpica, poezije i glazbe

03_06_2010
Krvi, krpica, poezije i glazbe

Red mode, red fajta, red mjuze, red picigina... Držimo fige za dobro vrijeme i pametnu strategiju <strong>vikenda</strong>. Naravno, za one koji su ostali u Splitu, ne spojivši neradni četvrtak s vikendom u mini odmor izvan grada. Strategija počiva na sljedećim događanjima...

Dolazi nam još jedan vikend i prognostičari opet najavljuju svakakvu prognozu – oblačići, sunce, kiša, vjetar iz svih smjerova, ali ipak barem temperatura postojana i ugodna. Kako ni do sada nismo imali baš sreće s vremenom, a snalazili smo se, nudimo pregled vikend događanja bez obzira na vremenske uvjete koji nas očekuju.

U petak poslijepodne možete provesti u kinoteci Zlatna vrata uz dva filma Jacquesa Rivettea, a ako vam se svide njegovi radovi istu priliku, ali s drugim filmovima, imat ćete i u subotu. Na Filozofskom fakultetu, u predavaonici u Hrvojevoj, Cody Brown sa Sveučilišta u Kansasu predavat će na temu američke reforme zdravstva koju Obama jako teško provodi, iako svugdje ima potrebnu većinu glasova za njenu provedbu.


U petak predavanje o Obaminoj reformi zdravstva (foto: M.Prgomet)

Večer možete započeti ljutom akcijom – spektaklom slobodnih borbi u Spaladium Areni pod nazivom Fight 4 Champion. Nešto apsolutno mirnije i nježnije nudit će se na Prokurativama. Europe Future Fashion će tijekom večeri petka, subote i nedjelje na Prokurative dovesti svjetski poznata imena mode i dizajna. Svi zainteresirani koji ne budu na Prokurativama, moći će revije pratiti putem video-zida na Rivi.

Kad u Spaladiumu završe borbe i kad se sa modne piste na Prokurativama spuste svi modeli, zajedno se mogu opustiti na after partyu u Hemingway baru. S aftera mogu lako doći do Vanille gdje će zabavu voditi Popularni Milan. Za to vrijeme u Jungli će DJ pultom vladati istarski gost – Ivan Motovunski koji sa sobom donosi svoju d'n'b i break beat kolekciju. U smjeru istoka nudi se nekoliko stanica za zabavu, kako je kome po guštu. Apuntamenat ekipa seli ovoga petka u ljetnu atmosferu F-caffea. Nešto dalje, u caffeu Ely Jazz partet po sedmi put nastavlja svirku. Na Bačvicama u Equadoru provjerena ekipa – Prva liga bend i DJ Pinja, a i u Fibri poznati lik – DJ Roko. O'Hara tradicionalno nudi različiti đir na svakom katu pa će tako jedan voditi DJ Gonzo uz povratak u 90e, a drugi će uz nešto moderniji ritam držati DJ Halioz. I na vrhu brda, u klubu Kocka, zadnje proljetno ZloSTavljanje ove godine za sve vjerne obožavatelje divljeg ritma predstavlja mostarski Forensic Clinic uz Splićane Winter Rage i Reckoning.

U subotu i nedjelju kvalifikacije PS u piciginu (foto: Rene)

Subotnje jutro možete provesti na Bačvicama i pratiti prvi dan kvalifikacija za 6. Svjetsko prvenstvo u piciginu. Drugi dan kvalifikacija odigrat će se u nedjelju, a najuspješniji iz ovoga vikenda odmjerit će snage i vještinu sljedeće subote na istom mjestu. Na Starom placu deset reprezentacija od jutra do kasnog popodneva igra kvalifikacije za Europsko prvenstvo u ragbiju 7 - finale je u nedjelju u 18 sati. Poslije podne će na Rivi biti otvoreno splitsko izdanje Festivala Aktivističke Poezije Art Attack performansom pjesnika sudionika festivala pod nazivom Živa izložba.

Glazbeni večernji đir možete započeti uz gitaru Vlade Sučića u caffeu Ely i s njim se vratiti u rock doba 90ih. Na to će se dobro nastaviti koncert grupe Eksjurok na plaži Firule. U O'Hari će Duda Dudes poželjeti dobrodošlicu svima koji traže malo gibanja jer su do tada pratili modna zbivanja na Prokurativama ili ćakulali na zidiću. DJ Chibi također će ponuditi plesni đir disco groznice u Equadoru na Bačvicama. Nešto moderniji zvuk u Jungli će prirediti dvojac zanimljivog naziva – Zvuk broda. Kako zvuči i izgleda Zvuk broda – ako već ne znate, otkrijte.

Držimo fige za dobro vrijeme i pametnu strategiju (foto: M.Prgomet)

I u nedjelju možete vrijeme ispuniti na Art Attacku u sklopu kojeg će na Peristilu biti upriličeno čitanje poezije, gostovanja pjesnika, prodaja časopisa Ulične svjetiljke... Festivalski dan završit će u Kinoklubu Split u Domu mladih premijerom filma o beskućnicima Nemati, a biti i Nepovratno. U Alter Ego Caffeu pet mladih modnih dizajnerica pokazat će svoje vještine i kreativnost.

Red mode, red fajta, red mjuze, red picigina... ipak držimo fige za dobro vrijeme i pametnu strategiju vikenda. Naravno, za one koji su ostali u Splitu, ne spojivši neradni četvrtak s vikendom u mini odmor izvan grada.

Radio: najave, pohvale, gostovanja i ulaznice

Ponudu vikenda, ali i tjedna poslušajte u emisiji Info zona na radiju uz pokoju vijest o aktualnim natječajima. Istaknut će se i postignuća studenata UMASa, FESBa i EFa koji su pobrali uspjehe na međunarodnom, odnosno nacionalnom natjecanju. Uživo u emisiji gostovat će Franjo Mlinac i predstaviti projekt Utrka 1000 otoka, originalnu sportsko-putopisnu avanturu s potpisom sutivanske udruge Crno bili svit, a kroz razgovor sa Majom Klarić najavit će se drugi međunarodni Festival aktivističke poezije Art Attack koji u subotu dolazi u naš grad. Naravno, doprinos borbi protiv recesije bit će mukte ulaznice za Broadway i za koncert u Kocki.
Klikni i slušaj petkom nakon 19 sati!

napisala: Vex