Opet v(l)ažan vikend

28_05_2010
Opet v(l)ažan vikend

Zaredali su se bili vlažni vikendi pa smo zaslužili jedan suhi, a sada se, po svemu sudeći, opet moramo pripremiti na vlažni... Još nije završio ni Festival mediteranskog filma, a počinje festival urbane kulture xSTatic, no vikend ne donosi samo festivalska <strong>događanja</strong>...

Zaredali su se bili vlažni vikendi pa smo zaslužili jedan suhi, a sada se, po svemu sudeći, opet moramo pripremiti na vlažni... Još nije završio ni Festival mediteranskog filma, a počinje festival urbane kulture xSTatic! Nakon podnevnog otvaranja na Rivi uz Celebrity Break Death Match i zalogaje s gradela popodne će se na Marjanu održati skate downhill natjecanje na stazi od zastave do rampe kraj vodospreme.

U subotu graffiti jam u dvorištu OŠ Split 3 (foto: M.Prgomet)

Osim projekcija, u sklopu FMFSa će se u dvorištu kinoteke održati predstavljanje Međunarodnog festivala arheološkog filma te susret s Nenadom Puhovskim s kojim ćete tako uživo moći porazgovarati o njegovim dokumentarcima, ali i o ZagrebDoxu, čiji je osnivač i direktor.

Večernji opening party xSTatic festivala održat će se u Quasimodu, a snage će odmjeriti DJ Phat Phillie i DJ Bronson. Filmski festivalski dan završit će uz All That Trash feštu, no i prije toga imate gdje provesti večer uz glazbu... U malom kafiću Ely uz band Cito'g iz Dublina koji svira tradicionalnu irsku glazbu, a u klubu O’Hara uz Malu noćnu regatu - večer u kojoj će biti premijera istoimenog kratkog filma Žana Jakopača te nastup Ljetnog kina. Kocka povodom osme godišnjice simulira prvi službeni koncert te na binu dovodi bendove Essence, S.P.K., Nula i Dispro. Povod nastupu Colonie u Vanilli je brucošijada studenata Ekonomskog fakulteta.

Prigodno - jedna od prvih naših fotografija iz Kocke (foto:Čuba)

U ponudi petka je i predstava u sklopu 27. tjedna suvremenog plesa Ovo (ni)je moja šuma koja će se odigrati na pozornici Gradskog kazališta lutaka, a u ponudi subote je predstava Work every day.

Od relativno ranog subotnjeg jutra počinje drugi xSTatic dan u dvorištu OŠ Split 3 i to uz oslikavanje zidova škole grafitima, street basketball natjecanje, breakdance contest, skate natjecanja i dj radionice. Popodne bogati program vratolomija seli na Žnjan, a navečer je u Quasimodu after party, no prije toga na tvrđavi Gripe - Atheist Rap, Edo Maajka, Banana Sound i Ti Ritu Piri Pip!

U subotu slavlje Splita - RNK Split je prva liga! (foto: Ž.Šunjić)

Prije nego se bacite na večernja glazbena događanja, ako ste na vrijeme nabavili ulaznicu, možete proslaviti Splitov ulazak u prvu ligu – nakon utakmice s Mosorom (klubom, ne  Miloradom Bibićem) slijedi koncert Miše Kovača. Na putu do čarolija noći vode i filmske čarolije FMFSa koje će u noć uploviti glazbom Fešte Balkanike. Večernju i noćnu ponudu upotpunit će i Jazz partet u kafiću Ely, Otprilike ovako na Firulama te Rockabilly by Gonzo i Voi'sa u O’Hari.

U nedjelju će xSTatičari dovršiti u subotu započeto i uz veliko društvo, među kojima će biti i Dub Mafia, zatvoriti drugo izdanje xSTatica najavljujući Enter festival na Bačama. Mediteranski filmaši pokazat će ono najbolje prikazano u proteklih šest dana trećeg Festivala mediteranskog filma Split.

Pratite splitski.kalendar i u najavama subotnjeg xSTatic koncerta na Gripama i nedjeljnog closing partya u O'Hari saznajte kako do besplatnih ulaznica!


napisao: Pile