Treći nobelovac u gostima

24_05_2010
Treći nobelovac u gostima

Projekt NobelST u Split dovodi još jednog nobelovca - Haralda zur Hausena. Poznatog svjetskog znanstvenika koji je otkrio <strong>kancerogenost</strong> humanog papiloma virusa (HPV) te 2008. godine dobio Nobelovu nagradu. Predavanje je otvoreno za javnost...

Nakon britanskog znanstvenika Tima Hunta, te izraelskog Aarona Ciechanovera, projekt NobelST u Split dovodi još jednog nobelovca - Haralda zur Hausena. Poznatog svjetskog znanstvenika koji je otkrio kancerogenost humanog papiloma virusa (HPV) te 2008. godine dobio Nobelovu nagradu.

Harald zur Hausen dobitnik je Nobelove nagrade 2008. godine

Predavanje Potraga za virusima – uzročnicima zloćudnih tumora otvoreno je za javnost, a održat će se u utorak, 25. svibnja, u 18 sati u velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta. Moderator predavanja i domaćin nobelovcu bit će naš istaknuti znanstvenik dr. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, dobitnik mnogih njemačkih i američkih znanstvenih nagrada za otkrića na području istraživanja uzročnika tumora, a ujedno i profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i Frankfurtu.

Smatra se da je u Hrvatskoj HPV-om zaraženo do 45% mladih osoba od 18 do 30 godina, a cjepivo je korisno jedino kada se žena cijepi prije prvog spolnog odnosa Statistike kazuju da u Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje oboli oko 400 žena starijih od 25 godina, a 100 ih umre zbog prekasne dijagnoze i liječenja.

nobelst.com.hr