Vratila se Bajamontuša

20_05_2010
Vratila se Bajamontuša

Ako je suditi prema raspisu natječaja za uređenje istočne obale, prije će se ponovno preuređivati Matejuška, nego Riva. O Bajamontuši već dugo nitko u javnosti ne priča pa je Društvo prijatelja kulturne baštine ponovno aktualiziralo tu temu - na kraju Rive izložili su <strong>maketu</strong>...

Preuredila se Riva, nitko više ne mjeri debljinu fuga niti broji šetače, a pomirili smo se, izgleda, i da nam nad glavama stoje višala. Ako je suditi prema raspisu natječaja za uređenje istočne obale (komentiraj na fejsu), prije će se ponovno preuređivati Matejuška, nego Riva. Ni o Bajamontuši već dugo nitko u javnosti ne priča pa je Društvo prijatelja kulturne baštine ponovno aktualizirato tu temu – povratak ili ne?

Maketa Bajamontuše nedaleko originalne lokacije

U suradnji s akademskim slikarom Zvonimirom Mihanovićem na kraju Rive izložili su maketu fontane koju možete razgledati do kraja svibnja. Dimenzije makete su 190 x 190 x 90 cm, a izradio je profesionalni maketar, dugogodišnji suradnik HTV-a, Dimitrije Barb.

Otvaranje izložbenog šatora privuklo je uglavnom starije sugrađane

Monumentalna fontana na splitskoj obali otkrivena je 1890. godine kao spomenik dovođenju tekuće vode u Split. U političkoj i ideološkoj euforiji bivše općinske uprave srušena je 1947. godine zbog mišljenja da svežanj, simbol sloge, u rukama mladića na vrhu predstavlja fašistički simbol.

napisao: Pile
foto: Željko Šunjić