Nagrađeni mladi novinari

17_05_2010
Nagrađeni mladi novinari

Pažnju europskog žirija za Europsku nagradu mladom novinaru 2010. privukli su radijski izvještaj o tome kako je tradicionalni folklorni ples izgradio most između Belgije i Bugarske. Među izabranim tekstovima našao se i onaj Mihe Dobrašina iz Hrvatske.

Pažnju europskog žirija za Europsku nagradu mladom novinaru 2010. privukli su radijski izvještaj o tome kako je tradicionalni folklorni ples izgradio most između Belgije i Bugarske, pogled na utjecaj ulaska Poljske u Europsku uniju na europsko tržište rada te portret Kosova kao europskog čvorišta kulture u nastajanju, koji su ujedno i osvojili posebne nagrade. Među izabranim tekstovima našao se i onaj Mihe Dobrašina iz Hrvatske pod naslovom Greece is writing European history all over again.

Treći natječaj za Europsku nagradu mladom novinaru trajao je od listopada 2009. do veljače 2010. i privukao je preko 1000 prijava iz čitave Europe. Natječaj je pred novinare i studente novinarstva u dobi od 17-35 godina stavio izazov da predstave proširenje Europske unije iz kreativne perspektive koja tjera na razmišljanje. Na natječaj su se mogli prijaviti građani zemalja članica Europske unije, kao i zemalja kandidata (Hrvatska, Turska, Makedonija) te potencijalnih kandidata (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo) te, po prvi puta, Islanda.

Nakon mjeseci iščekivanja, tri dobitnika posebnih nagrada u natjecanju za mladog europskog novinara 2010. objavljeni su u Istanbulu. Vladisav Velev iz Bugarske za Najoriginalniji izvještaj, Prune Antoine iz Francuske za Najbolje istraživanje te Verena Ringler iz Austrije za Najbolji novinarski stil izabrani su između 35 pobjednika u svojim zemljama i svaki od njih dobit će mogućnost putovanja vrijednog do 3.000 eura u europsku destinaciju po vlastitom izboru. Žiri sastavljen od dopisnika iz Bruxellesa i prijašnjih dobitnika ocijenio je pobjedničke članke pojedinačnih zemalja i odabrao tri rada.

www.EUjournalist-award.eu