Mediteran na filmskoj traci

13_05_2010
Mediteran na filmskoj traci

Što je bliži kraj svibnja to nam je, zajedno s ljetom, bliža i šestodnevna uživancija u Mediteranu na filmskoj traci. Već treću godinu <strong>uživanciju</strong> nam donosi vrijedna ekipa organizatora Festivala mediteranskog filma Split koja nam je predstavila cjelokupni program...

Što je bliži kraj svibnja to nam je, zajedno s ljetom, bliža i šestodnevna uživancija u Mediteranu na filmskoj traci. Već treću godinu uživanciju nam donosi vrijedna ekipa organizatora Festivala mediteranskog filma Split, a da bismo i ove godine na vrijeme znali u čemu ćemo točno uživati od 24. do 30. svibnja u Ljetnom kinu Bačvice i Kinoteci Zlatna vrata, ista ekipa nam je ovogodišnji Festival i cjelokupni njegov program predstavila na pressici...

Od vlasnika restorana do Berlusconija

Direktor Festivala, Alen Munitić nam je pobliže predstavio filmski program odmah na početku se osvrćući na činjenicu da recesija nije zaobišla ni FMFS: "Ovogodišnji je broj filmova u glavnom programu nešto manji, ali nije i kvalitativno slabiji. Po dobrom starom običaju, FMFS donosi najbolje filmove Mediterana, a ovogodišnja posebnost su filmovi veselijeg karaktera. Festival otvaramo filmom Soul Kitchen, višestruko nagrađivanog redatelja Fatiha Akina koji je kroz lik mladića Zinosa, vlasnika jednog hamburškog restorana, ispričao dinamičnu priču o prijateljstvu i ljubavi. Film je dobio posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Veneciji."

Soul Kitchen, hamburška priča o prijateljstvu i ljubavi, otvara festival

Svake večeri tijekom Festivala u programu je po jedan dugometražni film, pa ćemo tako, između ostalih, gledati i španjolski Ćelija 211 redatelja Daniela Monzona koji je dobitnik osam nagrada Goya, među kojima i one za najbolji film, režiju, scenarij i glumu te još jedan španjolski film I ja, također, toplu ljudsku priču koja ruši sve predrasude o ljudima s Downovim sindromom. Dobitnik je nagrada na festivalima Sundance, Rotterdam, San Sebastian i Goya.

Kod ovogodišnjih dokumentaraca nezaobilazno treba istaknuti film Zajedno našeg poznatog redatelja Nenada Puhovskog koji kroz pet različitih priča govori o ljudima koji preispituju svoje emocionalne odnose. Zatim i poetičnu i zavodljivu biografsku priču o liku i djelu Sergea Gainsbourga, jednog od najvećih šansonijera svih vremena koju donosi redatelj Joann Sfar. U filmu glume Eric Elmosnino, Lucy Gordon i Laetitia Casta.

Berlusconi - glavni protagonist kontroverznog dokumentarca

Posljednju večer Festivala izvan konkurencije bit će prikazan kontroverzni dokumentarac Videokracija švedsko-talijanskog redatelja Erika Gandinija čiji je glavni protagonist Silvio Berlusconi. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac na Toronto Film Festivalu i prikazan je na više od 30 filmskih festivala diljem svijeta.

Kratki filmovi na programu su svake večeri prije dugih, a neki od njih su: Tulum, film Dalibora Matanića, Oslobođenje u 26 slika autorskog dvojca Ivana Ramljaka i Marka Škobalja te Poštar s naslovne strane redatelja Tomislava Topića i Tomislav Mršića.

Radionice, tulumi i popusti

Velika novost ovogodišnjeg Festivala je edukativni projekt FilmInkubator, a predstavila nam ga je Nera Miočić. "Sa željom da svijet filma približimo i najmlađima, prošle smo godine započeli s programom Mali meDITEran, koji je namijenjen djeci splitskih osnovnih škola, a ove smo godine taj program i proširili radionicama u sklopu programa FilmInkubator." Radi se naime o zanimljivoj ideji realiziranoj u suradnji Festivala s učenicima splitskih osnovnih škola Blatine – Škrape i Lučac. Mlađahni sretnici dobili su priliku snimiti svoj vlastiti film te su odradili neočekivano izvrstan posao koji će publika imati priliku vidjeti na zatvaranju Festivala. "Djeca su u zbilja kratkom roku razvila zavidne vještine snimanja, pisanja i glume, a mi smo bili tu da ih usmjeravamo i podučavamo. S obzirom na dosadašnji odaziv malih filmaša, ne sumnjamo kako će ovaj projekt zaživjeti u punom smislu te riječi. Nadamo se da ćemo od jeseni započeti s radionicama koje će trajati čitavu školsku godinu te da ćemo, uz neophodnu potporu od strane zajednice, moći u ovaj projekt uključiti što više osnovih škola i zainteresirane djece." – završila je Nera Miočić, koja je uz Tonija Mijača idejni začetnik ovog edukacijskog programa i mentor mladih talenata.

Projekcije, radionice, druženja... i tulumi u kinu Bačvice! (foto:G.Katić)

Također će za vrijeme trajanja Festivala biti održan i niz drugih radionica i predavanja u sklopu FilmInkubatora. Nataša Senjanović i Vladan Petković vodit će radionicu filmske kritike pod geslom: Mi ne znamo mnogo, ali naučit ćemo vas sve. Poznati domaći glumac Leon Lučev studentima Akademije održati će radionicu glume pod nazivom Close up and personal. Za sve zainteresirane bit će organizirana predavanja i druženja s gostima Festivala, autorima, redateljima, producentima, a sve to u splitskom điru - uz kavicu na zidiću. U moru događanja, projekcija, radionica i predavanja, organizatori nisu zaboravili ni na druženja poslije filma koja će se od ove godine po prvi put održavati na otvorenom i to u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Bačvice, s borovim iglicama pod nogama i s vedrim zvjezdanim nebom iznad. Organizatori su posebno istaknuli kako unatoč recesiji cijene ulaznica ostaju iste, odnosno 20 kuna po projekciji, a kratkometražni filmovi, kao i posebne projekcije u 17 sati su besplatni.

FMFS na plakatima - imamo razloga za veselje i iščekivanje

Na kraju pressice Siniša Sakoman, iz Hrvatskih željeznica, predstavio je ovogodišnju zajedničku akciju FMFS-a i HŽ-a - Putujte jeftinije vlakom na FMFS: "Putnicima ICN i brzih vlakova, posjetiteljima FMFS-a, od 23. do 30. svibnja odobrava se popust od 30% za povratne karte, 50% za prijevoz automobila te 30% na posteljnu kartu uz besplatan prijevoz automobila. Popust ostvaruju putnici koji putuju iz svih željezničkih kolodvora u Hrvatskoj do Splita i natrag."

Sudeći po svemu nabrojenom, itekako imamo razloga za veselje i nestrpljivo iščekivanje. Ako smo i nešto izostavili, ništa za to, na www.fmfs.hr sigurno postoji još pokoja zanimljiva informacija.

napisala: Marta