Urlik stigao prvo u Split

06_05_2010
Urlik stigao prvo u Split

Petu godinu za redom u organizaciji Fotokluba Split, naš grad je na dva tjedna udomio najprestižniju izložbu novinske fotografije na svijetu – <strong>World Press Photo</strong>. Na natječaj je bilo prijavljeno impresivnih 101 960 fotografija, a izloženo je 168 fotografija na 63 panoa...

Petu godinu za redom u organizaciji Fotokluba Split, naš grad je na dva tjedna udomio najprestižniju izložbu novinske fotografije na svijetu – World Press Photo koja nam donosi presjek najboljega iz novinske fotografije, a snimljenog prošle godine. Otvorenje izložbe u Domu mladih privuklo je brojne posjetitelje, a zasigurno će ih i dalje privlačiti sve do 19. svibnja do kada izložba gostuje u gradu.

Na natječaj je bilo prijavljeno impresivnih 101 960 fotografija od 5847 autora iz čak 128 zemalja, a devetnaesteročlani žiri nagradio je 63 fotografa iz 23 zemlje i to u deset kategorija. Nagrade ovogodišnjim dobitnicima svečano su dodijeljene 1. svibnja u Amsterdamu odakle je izložba i krenula s prvim postavom na svoje jednogodišnje putovanje u 100 gradova i 50 zemalja svijeta. Prva postaja odmah nakon amsterdamske premijere i ove godine je Split, jedini grad-domaćin izložbe u regiji.

Čak 168 fotografija na 63 panoa u Domu mladih (foto: N.Smernić)

Koordinator ovog projekta, Valentino Bilić Prcić u uvodnoj riječi je istaknuo važnost ovakve izložbe u gradu Splitu, kao i petogodišnji kontinuitet njenog gostovanja kod nas. Predsjednik Fotokluba Split, Feđa Klarić, rekao je ponešto više o ovogodišnjem dobitniku glavne nagrade World press photo natječaja. To je Talijan Pietro Masturzo s fotografijom snimljenom u Teheranu 24. lipnja 2009., za vrijeme iranskih predsjedničkih izbora, koja je objavljena na talijanskoj televiziji RAI i u časopisu Loop. Na njoj je prikazana žena koja u sumraku stoji na terasi zgrade i protestira, vičući od jada, prema nadolazećem mraku, zbog pobjede radikalnog islamista Ahmedinedžada nad reformističkim kandidatom Mussawijem. Prema mišljenju žirija na njoj je veoma uspješno postignut jedan od najteže dostižnih ciljeva u fotožurnalizmu: prikaz utjecaja konfliktne situacije na svakidašnji život malih ljudi. Ujedno je cijeloj toj reportaži dodijeljena i prva nagrada u kategoriji 'Ljudi u vijestima'. Gošća iz Nizozemske, kustosica izložbe Maaike Smulders, je zahvalila na toploj dobrodošlici te nam pobliže predstavila koncept cijele izložbe i izbor prvonagrađene fotografije. Naposlijetku je izložbu otvorila zamjenica gradonačelnika, gospođa Anđelka Visković.

Glavna nagrada World press photo natječaja (foto: Pietro Masturzo)

Čak 168 fotografija na 63 panoa s mnogobrojnim tematikama i dojmljivim trenucima u toplijem ozračju galerijskog prostora Doma mladih čekat će, dakle, na nove posjetitelje do 19. svibnja. Svakako je ulovite prije iduće postave koja nije u ovom dijelu Europe.

U foto galeriji pogledajte album s otvaranja.


napisala: Marta