Znanstevno fantastičan festival

15_04_2010
Znanstevno fantastičan festival

Osmo izdanje hrvatskog Festivala znanosti počinje 19. travnja i u šest dana će kroz niz zanimljivih događanja približavati znanost građanima svih dobnih skupina. Na čak osamnaest lokacija uz&#160; <strong>program</strong> od jutra do mraka...

Osmo izdanje hrvatskog Festivala znanosti počinje 19. travnja i u šest dana će kroz niz zanimljivih događanja približavati znanost građanima svih dobnih skupina. Astro večer u Jokeru, gostovanja poznatih znanstvenika, diskusije, radionice, eksperimenti, kino projekcije, znanstveni kafići, tribine, izložba, igrokaz, kazališne predstave… prikazat će znanost na popularan, veseo i svakome razumljiv način.

Prvog dana festivala, između ostalog, Sandro Nižetić, Ivan Jurčević i Antonia Kovačić će na FESBu predavanjem odgovoriti na pitanje - Koliko troše naše zgrade i kako smanjiti režijske troškove u vlastitom kućanstvu? Program u Info zoni počinje od 16 sati, a kratka petnaestominutna predavanja od 17sati.


U šest dana na osamnaest lokacija



U utorak je u jutarnjem terminu predviđen razgovor sa stručnjacima Hrvatskog hidrografskog instituta i razgledavanje muzeja u sklopu Instituta. Popodne će Miroslav Radman u kinoteci Zlatna vrata odgovarati na pitanje Kako zaustaviti starenje?, a prije toga stignete na neko od predavanja u Info zoni, primjerice, ono Dragana Poljaka koji će govoriti o interakciji elektromagnetskoga polja s ljudskim tijelom – sigurno će pričati i o utjecaju mobitela na zdravlje ljudi. Navečer je na krovu Jokera organizirana promatranje zvijezda uz svijeće.

I Miroslav Radman održat će predavanje u kinoteci Zlatna vrata

Srijeda je dan kada će Damir Lelas govoriti o velikom sudaraču hadrona na CERN-u, čestom temom u medijima posljednjih mjeseci. Dan će završiti u kinoteci Zlatna vrata uz projekciju filmova o Jadranskom podmorju nastalih u laboratoriju za bentos Instituta za oceanografiju i ribarstvo.



100 godina od Mohorovičićevog otkrića



Ovo je godina u kojoj obilježavamo 100. godišnjicu velikoga otkrića znamenitoga hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića koji je otkrio granicu između Zemljine kore i njezina plašta. Tim povodom će Davorka Herak i Marijan Herak u četvrtak u Info zoni govoriti o seizmologiji u Hrvatskoj nakon otkrića Mohorovičićeva diskontinuiteta.

Na PMFu će Stjepan Marčelja govoriti o prošlim i budućim ledenim dobima, a petak će biti dan i za znanstveni kafić u kojem će tema biti globalno zatopljenje, no predavanje na tu temu održat će Delko Barišić u kinoteci Zlatna vrata idućeg dana i otkriti nam - Hoćemo li lignje loviti na Pjaci?

Čak osamnaest lokacija i šest dana programa od jutra do mraka... Jasno vam je da je ovo tek mali dio ponude koji nam je zapeo za oko pa svakako pogledajte u kalendar događanja ili na službenim stranicama Festivala ima li još neki posebno zanimljiv događaj.

www.festivalznanosti.hr