Novi izbori u Splitu

13_04_2010
Novi izbori u Splitu

Možda se još niste oporavili od lokalnih izbora, u međuvremenu su bili i predsjednički, a na redu su novi izbori - za Vijeća gradskih <strong>kotareva</strong> i mjesnih odbora. Bilo bi lijepo, u ime ideje demokracije, da imate dovoljno razloga za u nedjelju protegnuti noge do svog Kotara :)

Možda se još niste oporavili od lokalnih izbora, u međuvremenu su bili i predsjednički, a na redu su novi izbori - za Vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora.

Rijetko je kome posve jasno zašto postoje Vijeća gradskih kotareva, a često se oni kojima je jasno pitaju zašto se pametnije ne ulažu nemala financijska sredstva koja dobiju. Deklarativno, financijska sredstva namijenjena su manjim komunalnim zahvatima, socijalnoj brizi, zdravstvenoj skrbi, kulturnim i sportskim aktivnostima, obilježavanju blagdana… Taj novac predviđen je i za održavanje prostorija Gradskog kotara koje trebaju biti dostupne svim građanima za njihove inicijative i udrugama za njihovo djelovanje na prostoru kotara.


Glasači: prijatelji i rodbina


Ako i znate gdje su prostorije vašeg kotara onda to vjerojatno znate jer ste vodili baku na mjerenje tlaka ili ste pohađali školu stranih jezika i autoškolu u prostoru koji je skupo uređen i opremljen gradskim novcem. Stoga, ne čudi zašto je na prošlim izborima za vijeća 27 gradskih kotareva izašlo manje od 15 tisuća Splićana, niti svi prijatelji i rodbina kandidata, odnosno 7.3% birača.

Nad Splitom opet pitanje - tko će dobiti izbore? (foto:S.Marinović)

Za ovogodišnje izbore koji će se održati u nedjelju, 18. travnja 2010. godine, prijavljeno je 260 lista sa ukupno 1806 kandidata koji se nadaju jednom od ukupno 236 vijećnička mjesta. Prema rezultatima izbora sastavljat će se Vijeće svakog kotara, odnosno mjesnog odbora, te će svako Vijeće izabrati svog predsjednika.


Dovoljno razloga za glasovati



Svi kandidati na vašem glasačkom listiću moraju biti vaši kvartovski susjedi i ponekog bi trebali poznavati barem iz dućana. Među par stotina glasova jedan glas i nije toliko zanemariv kao u "velikom" glasanju za gradsko vijeće, gradonačelnika, parlament ili predsjednika. Rad u kotarskom vijeću može biti konkretan i opipljiv u životnoj sredini, a želje i potrebe građana se često tako lakše artikuliraju prema gradskoj upravi. Bilo bi lijepo, u ime ideje demokracije, da imate dovoljno razloga za u nedjelju protegnuti noge do svog Kotara i obaviti građansku dužnost :)

A di su uopće prostorije mog kotara?
Ako ne znate adresu vašeg kotara, tužno je, ali ne morate se toga sramiti – nedavna anketa splitskog Pravnog fakulteta pokazala je da 30% sugrađana ne zna gdje se nalaze prostorije kotara kojem pripadaju. Ako vam ni Google ne pomaže, javite se u Info zonu.

napisao: Pile
foto: Stipe Marinović, arhiva