Prodaje se Dom, kupuju kina!

01_04_2010
Prodaje se Dom, kupuju kina!

Kako ekskluzivno saznajemo, prema informacijama iz Ureda gradonačelnika, Grad će iskoristiti pravo prvootkupa kino dvorana u gradskom središtu, a sredstva za tu imovinsku transakciju priskrbit će prodajom Doma mladih! Ipak, mladi imaju razloga za <strong>šalu</strong>, štoviše...

Kako ekskluzivno saznajemo, prema informacijama iz Ureda gradonačelnika, Grad će iskoristiti pravo prvootkupa kino dvorana u gradskom središtu, a sredstva za tu imovinsku transakciju priskrbit će prodajom Doma mladih. Ipak, mladi nemaju razloga za pobunu jer će svi novi gradski kvadrati na obodu same gradske jezgre biti namijenjeni isključivo mladima. "Gradonačelnik je svjestan dijela odgovornosti što se život iz gradske jezgre preselio i u njegov trgovački centar te želi barem mlade vratiti u gradsko središte. Također, kao poduzetniku jasno mu je da su svi do sada uloženi milijuni kuna u nefunkcionalnu i zastarjelu zgradu Doma mladih, bačeni u vjetar " – kazuje nam dobro obaviješteni izvor iz Banovine.


Kockarnice na Bolu, Kocka u gradu



Kao potencijalni kupci zgrade na Bolu već se vrte neka velika imena. Prostor je aktualan i za stanogradnju, no to bi zahtijevalo dugotrajnu izmjenu urbanističkih planova pa je vrlo izgledno da će pod kockastom kupolom uskoro bacati kocke i vrtjeti ruleti, a Split će dobiti atraktivan kockarski objekt na nekoliko etaža čime će se značajno obogatiti i turistička ponuda grada.

Izgledno je: Dom mladih ipak postaje kockarnica

Već je razrađena ideja preseljenja trenutnih sadržaja Doma na nove lokacije. Trenutno najpopularniji sadržaj Doma mladih preselit će u prostor kina Marjan. "Ako je ta informacija istinita, mi nemamo ništa protiv, konačno ćemo napustiti podrumski prostor neprimjeren okupljanju mladih i uživanju u kvalitetnoj glazbi. Konačno ćemo izaći iz prostora punog štakora i s kanalizacijom koja prijeti zarazom." – prvi je komentar vodstva kluba Kocka. U prvoj fazi prilagodbe dvorane kina Marjan neće biti većih ulaganja, jer će se uglavnom koristiti oprema koja se do sada koristila u klubu Kocka. Osim primjerenijeg prostora u kojem će biti lakše postići kvalitetan zvuk, prednost nove lokacije kluba Kocka je i mogućnost postavljanje ljetne pozornice na Prokurativama čime će se s tog gradskog trga skinuti stigma lakih nota.

Klub Kocka seli na Prokurative

Uredski dio Koalicije udruga mladih koje upravljaju klubom Kocka preselit će se u urede poduzeća Ekran, također na Prokurativama. Na etažama iznad dvorane smjestit će se i ostali uredski prostori iz Doma mladih, ali i pokrenuti projekt sličan ideji poduzetničkog inkubatora, a u kojem će se pružati infrastrukturna podrška novoosnovanim organizacijama mladih.


Nova kazališna scena



Kino Karaman, također uz mala ulaganja, postat će dom sve većeg broja splitskih kazališta u usponu, ali i Gradskom kazalištu mladih čija će se dosadašnja pozornica u Teatrinu na Prokurativama koristiti i za potrebe projekcija Kino kluba Split te projekcije i tribine koje su se do sada održavale u klubu Kocka. Morpurgova poljana s istočne strane zgrade kina moći će poslužiti kao ljetna pozornica za kazališne predstave.

Zona informiranja mladih i o mladima seli sa Šperuna

Grad će ovim projektom konačno riješiti i problem prostora informativnog centra za mlade koji je zbog nepostojanja primjerenog gradskog prostora već tri godine smješten u privatnom prostoru na Šperunu. "Oduševljeni smo idejom smještanja informativnog centra za mlade u prostor kina Tesla. Atraktivna lokacija i primjerena površina definitivno će doprinijeti još kvalitetnijem informiranju mladih i o mladima. U trenutnom predvorju kina uredit ćemo manji galerijski prostor koji je i u sadašnjem prostoru, u dvadesetak kvadrata, bio atraktivan za izlaganje mladim umjetnicima. Konačno ćemo od galerijskog prostora odvojiti prostor za projekcije, edukacije i tribine koji će sada biti smješten u prostoru kino dvorane, zidom odijeljen od našeg uredskog prostora i internet cornera s besplatnim pristupom internetu. Na krovu je velika terasa ljetnog kina koju bi u ljetnim mjesecima pretvorili u lounge bar kojim bi osigurali djelomično samofinanciranje projekata" – vizionarski priča ekipa Info zone.

Hoće li Zlatna vrata ostati jedini trag filmske umjetnosti?

Jedino je još upitno hoće li se plesni podij, tranpulin, strunjače i drugi rekviziti udruge Hram sa Male scene u Domu mladih preseliti u dvoranu kina Central ili će se za njih, kao i za Baletni studio, ipak pronaći druga lokacija. Razmišlja se o mogućnosti da se sačuva namjena kina Central kako Zlatna vrata ne bi bila jedina lokacija u središtu grada namijenjena filmskoj umjetnosti.


Vrime je... za grad mladih


Novi projekt Kerumove vlasti svakako je ambiciozan i odlučan da riješi problem Doma mladih te je neupitno da će promijeniti scenu mladih pod Marjanom, ali i vratiti život u gradsko središte. Ostvari li se i ideja oživljavanja Turske kule na čijoj bi se zapadnoj strani gradio prijeko potreban hostel i kamp za mlade, u čijem nastavku bi s južne strane bio paint ball poligon, a prema vrhu brda park s edukativnim stazama, Split će s uistinu postati - grad mladih.

Od 1979e to traje i nikad se neće dovršit
Dom mladih je izgrađen 1979. godine povodom Mediteranskih igara održanih te godine. Prvobitno je zamišljen kao dom Socijalističke omladine, veliki višenamjenski kulturni kompleks sastavljen od uredskih prostora te prostora za javne kulturne manifestacije. Međutim, nakon dovršavanja grubih radova 1979. godine, gradnja je obustavljena, a zgrada, koja je tek manjim dijelom stavljena u funkciju, narednih godina je postala velikim financijskim, političkim, pa čak i sigurnosnim pitanjem.

Aprililili :P


Pa nije ideja uopće toliko loša, a nismo ni puno lagali :)
Pozdrav svima koji su nasjeli, zvali nas, čudili se, slali poruke, komentirali i podvaljivali bazu drugima.

napisao: Pile