Zapiši Bookvicu

14_02_2010
Zapiši Bookvicu

Sljedeći put kada pomislite da nikome u ovom gradu nije stalo do ikakve kulture, a kamoli do nekakvih književnih večeri i to još, oslobodi me Bože, mladih i neafirmiranih autora, <strong>zavirite</strong> u program kluba Quasimodo. Ako je suditi prema posjećenosti posljednje Bookvice...

Sljedeći put kada pomislite da nikome u ovom gradu nije stalo do ikakve kulture, a kamoli do nekakvih književnih večeri i to još, oslobodi me Bože, mladih i neafirmiranih autora, zavirite u program kluba Quasimodo i sinjajte koji će slijedeći literarni biser biti predstavljen Splićanima u, za takve događaje atipičnoj, klupskoj atmosferi.

Nešto se manje od godinu dana, svakog drugog četvrtka na drugom katu Dalme, mikrofona, umjesto pjevača nekog benda dohvati Patricija Vodopija kako bi okupljenima predstavila aktualne hrvatske književnike koji na pozornici kluba čitaju svoje priče, pjesme, ulomke iz romana...

I prošla Bookvica promocijom The Split Mind popunila je Quasimodo

Ako je suditi prema posjećenosti posljednje Bookvice, za ovu manifestaciju straha nema. Ugodno popunjen klub u kojem se tražila stolica (i stol) više, publika više-manje zainteresirana za zvukove iz razglasa, a na vrućoj stolici dvoje mladih splitskih autora – pod zajedničkim nazivom Mlade snage predstavili su se Ana Tomić i Marijo Glavaš. Ana je pročitala svoje izabrane pjesme te nedovršenu novelu, dok je Marijo čitao ulomke svoga nedavno objavljenog proznog prvijenca, pobjednika natječaja za književnu nagradu Albatros.

Koncept Bookvice je uglavnom ustaljen - nakon upoznavanja s autorima i čitanja djela, publika ima priliku (anonimno – putem papirića ili hrabro – s mikrofonom u ruci) postaviti barem donekle suvisla pitanja i/ili komentirati rečeno i pročitano, osvojiti knjigu u izvlačenju (besplatne) lutrije, kupiti knjigu po nešto nižoj cijeni i k tome užicati potpis autora te slušati glazbu po izboru sudionika literarne večeri, a sve to u urbanom okruženju, sa pivom nadohvat ruke i bez zabrane pušenja. Dobro, možda nekima to baš i nije optimalna atmosfera za predstavljanje knjiga, ali klub nije gradska knjižnica, i u skladu s tim, privlači drugi profil publike, koji možda inače i ne bi pohodio ovakve manifestacije, ne jer ih ne zanima književnost općenito, nego jer se ne osjećaju ugodno na (često) uštogljenim događajima.

Klub nije gradska knjižnica, i u skladu s tim, privlači drugi profil publike

Zato je Bookvica i više nego dobrodošao dašak svježine u standardnoj (zatupljujućoj) ponudi kafića i činjenica da se još uvijek održava, i iz mjeseca u mjesec najavljuje nove goste, samo potvrđuje da još ima nade za kulturu u ovom gradu.

napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet, arhiva