Porez, oprez

08_02_2010
Porez, oprez

Veljača je mjesec u kojem se predaju prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Kako među mladima ima i zaposlenih ili barem povremeno zaposlenih, ovo je jedna<strong> obveza</strong> koja i njih obuhvaća pa donosimo kratak pregled situacije i korisne linkove.

Veljača je mjesec u kojem se predaju prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Kako među mladima ima i zaposlenih ili barem povremeno zaposlenih, ovo je jedna obveza koja i njih obuhvaća pa donosimo kratak pregled situacije.

Svake godine iznova kupujemo obrasce, popunjavamo kućice, skupljamo račune…. Porezni obveznici su osobe koje ostvaruju dohodak u RH bilo da se radi o dohotku od nesamostalnog rada (plaća/mirovina) od dva ili više poslodavaca istodobno, te od samostalnog rada. Porezni obveznici imaju pravo iskoristiti i određene porezne olakšice i porezno priznate troškove (kupnja prve nekretnine, adaptacija kuće ili stana, zdravstvene usluge, dopunsko i životno osiguranje s obilježjima štednje…).

Kako bi građanima olakšala posao prijave poreza i približila im tu građansku dužnost Porezna uprava pri Ministarstvu financija izdala je i brošuru Godišnja prijava poreza na dohodak za 2009.godinu koja je dostupna u svim Poreznim upravama, ali i u Info zoni. U brošuri se mogu naći odgovori na najčešća pitanja (tko je obveznik, kome predati prijavu, do kada, kako popuniti prijavu…), te upute za popunjavanje Prijave i popratnih dokumenata uz primjere, a osim brošure građanima su na raspolaganju sve ispostave Porezne uprave kao i info servisi putem Internet stranice www.pu.mfin.hr ili kontakt telefon 0800 66 99 33.

Ti upišeš, Excel izračuna, ti isprintaš i odneseš...

Obrasci za poreznu prijavu mogu se isprintati s navedene web stranice (vrijede kao i oni kupljeni u papirnicama i Narodnim novinama), a oni koji su snalažljiviji u obračunima pomoću računala mogu koristiti Excel kalkulatore koje možete skinuti na  ovom ili ovom webu.

Ove godine rok za predaju porezne prijave je 01.03.2010. obzirom da posljednji dan veljače 28.02. pada na nedjelju. Naravno, poželjno je izbjeći gužve i predati prijavu što ranije. Ukoliko se ipak ne snađete sami u svim tim brojkama, postocima i računanju unatoč svoj dostupnoj pomoći, uvijek se možete obratiti nekom knjigovodstvenom servisu da umjesto vas obavi taj obračun. Popunjena porezna prijava predaje se u područnom uredu Porezne uprave kojoj građanin pripada prema mjestu stanovanja.

napisala: Vex