U Zoni film (i) za slijepe

07_02_2010
U Zoni film (i) za slijepe

U Info zoni se u petak prikazao film <em>Dnevnik Bridget Jones</em> koji je u potpunosti prilagođen slijepim osobama… Dvanaest slijepih i slabovidnih sugrađana tako je <strong>prvi </strong>put samostalno uživalo u filmskoj umjetnosti. Gospođa u kasnim pedesetima prvi je put u životu "pogledala" neki film!

Idu li slijepe osobe u kino? Idu, ali uz pratnju koja im čita titlove i opisuje radnju nadajući se da šaputanjem nikome ne smeta. U Info zoni se u petak prikazao film Dnevnik Bridget Jones koji je u potpunosti prilagođen slijepim osobama… Dvanaest slijepih i slabovidnih sugrađana tako je prvi put samostalno uživalo u filmskoj umjetnosti. Gospođa u kasnim pedesetima prvi je put u životu "pogledala" neki film!

12 sugrađana prvi je put samostalno uživalo u filmskoj umjetnosti

Slijepe osobe mogu nesmetano pratiti radnju filma uz pomoć prijamnika preko kojega dolazi unaprijed snimljena naracija. Prva projekcija u Splitu bila je namijenjena prvenstveno članovima Udruge slijepih iz Splita, no na skore nove  besplatne projekcije bit će pozvani svi sugrađani.

Slijepe osobe mogu pratiti radnju filma uz pomoć prijamnika

Zagrebačka udruga Zamisli pokrenula je projekt Slušam, dakle vidim i u suradnji s Goranom Grgićem, Majom Petrin i Damirom Markovinom prilagodila petnaestak filmskih naslova koji će se narednih mjeseci prikazivati u Info zoni, a jednom možda i u kino dvoranama.

napisao: Pile
foto: Maja Prgomet