Malo ST kazalište

02_02_2010
Malo ST kazalište

Kako zainteresirati mlade za, inače suhoparno predstavljanu, aktualnu tematiku koja se itekako tiče njihovog zdravlja i života, zapitali su se prije godinu dana mladi splitski <strong>glumci</strong> koji su potaknuti izvrsnim prijemom, odlučili osnovati umjetničku organizaciju...

Kako zainteresirati mlade za, inače suhoparno predstavljanu, aktualnu tematiku koja se itekako tiče njihovog zdravlja i života, zapitali su se prije godinu dana mladi splitski glumci Mijo Jurišić i Zdeslav Čotić.

Uz pomoć dramaturga Branka Ružića te redateljice Marice Grgurinović postavili su na scenu GKM-a predstavu Ponašanje u prometu te je uspješno igrali pred splitskom mlađarijom, što u kazalištu što po školama. Potaknuti izvrsnim prijemom, odlučili su osnovati umjetničku organizaciju pod nazivom Malo splitsko kazalište, koje se danas sastoji od pet članova nakon što im se pridružila mlada splitska glumica Vanda Boban. Svoje djelovanje su odlučili usmjeriti na edukaciju i prevenciju rizičnog ponašanja među mladima – starijim osnovnoškolcima te srednjoškolcima.

Malo splitsko kazalište: Mijo Jurišić, Vanda Boban i Zdeslav Čotić

Od Marice Grgurinović, redateljice i umjetničke voditeljice Malog spltskog kazališta saznali smo sve o njihovoj friškoj predstavi, Što mi može virus? koju ovih dana igraju pred splitskim srednjoškolcima:
- Predstava je edukacijska, pripremana u suradnji sa liječnicima, sve u nastojanju da pred mlade izađemo sa točnim informacijama o hepatitisu te da ne ostavljamo nikakva pitanja u zraku. Također smo surađivali sa udrugom Hepatos, u kojoj Branko volontira, čiji su nam članovi uvelike pomogli da ispričamo što vjerodostojniju priču. Traje 40ak minuta, kao i školski sat, scenografije i posebnih kostima nema, pa se predstava bez problema može preseliti sa kazališnih dasaka u učionice i školske dvorane, što je i naš cilj - dovesti predstavu učenicima. Pokušali smo sve te, većini nezanimljive, podatke pretvoriti u živu predstavu i što više je približiti mladima. Sudeći prema dosadašnim reakcijama iz publike čini mi se da smo uspjeli.

Zašto baš hepatitis?
- Jer je to jedna od najraširenijih bolesti, mladi su najugroženija skupina a o tom se problemu jako malo govori. Većina je čula za spolno prenosive bolesti poput SIDA-e, a o hepatitisu, kojega uopće nije problem pokupiti u društvu se ipak nedovoljno govori. Nažalost, tu je i veliki problem stigme koju okolina dodijeli zaraženom, pa se, osim s bolešću, mora suočiti i sa nerazumijevanjem najbližih.

Što mi može virus? ovih dana igraju pred splitskim srednjoškolcima
Planovi za budućnost?
-Želimo nastaviti baviti se aktualnim temema koje su bitne za mlade, tako pripremamo jedan projekt u suradnji sa Domom za nezbrinutu djecu Maestral u Kaštelima te sa Info Zonom na temu zapošljavanja mladih.

Više o ovom osvježenju na splitskoj kazališnoj sceni možete saznati na službenoj stranici malosplitskokazaliste.hr. Zapamtite imena, sigurno ćete čuti još za njih!

razgovarala: KMaja
foto: Toni Mijač, press