Tko će kome predati ključeve grada?

25_01_2010
Tko će kome predati ključeve grada?

Od izvornog spli’skog krnjevala nije ostalo ništa osim tragova zabave, šušura i kreativnosti. Nekada je <strong>moć</strong> (kritike) iz ruku političara na par dana bila u rukama naroda, a krnjeval je bio više od povoda pijančevanju namaškaranih srednjoškolaca...

Ionako je u Splitu cirkus i krnjeval svaki dan pa je logično da gradska uprava preuzme organizaciju Krnjevala. Kerum gradonačelnik potpisuje odluke koje se tiču Keruma poduzetnika, ništa novo. A hoće li Kerum gradonačelnik predati ključeve grada Kerumu meštru o' krnjevala?


Krnjeval je u Splitu ionako svaki dan... (foto: F.Lolić)
Ideja oživljena organizacijom splitskog krnjevala sredinom devedesetih nije dugo poživjela. Tada je moć (kritike) iz ruku političara na par dana bila u rukama naroda, a krnjeval je bio više od povoda pijančevanju namaškaranih srednjoškolaca. Krnjo je tih godina podsjećao na zelene, žute i ine vragove Franje Tuđmana, Borislava Škegru - oca PDVa, ondašnjeg predsjednika Tuđmanove nogometne igračke Croatie - Zlatka Canjugu, a 2004. godine ni klicanje prepune Rive nije uspjelo podignuti veliki mlohavi falus, simbol impotencije i nemoći gradskih vlasti, ali i Splićana koji su te godine šutke počeli ispuštati Krnjeval iz svojih ruku. Politika je izgurala duh krnjevala - iz godine u godinu ulicama šeta sve manje maškaranih sugrađana, a nedovoljna originalnost i atraktivnost teško da pod Marjan privuku goste.

Jasno je tko ove godine neće biti Krnjo iako bi to neki željeli, ali nova klima u hrvatskom društvu možda na lomaču postavi cenzurom/imunitetom oslobođenog optuženika iz glave splitskog umjetnika Petra Grimanija. Te 2007. godine Grad je uredno isplatio autora Krnje, no lik u velikome modrom odijelu, opasan velikim zlatnim satom i okružen velikom krunom od žutih europskih zvjezdica previše je podsjećao na tada nedodirljivog premijera pa se kontejner za smeće(?!) učinio boljim rješenjem.
Od izvornog krnjevala ostali su samo tragovi kreativnost (foto: L.Žižić)

Od izvornog spli’skog krnjevala nije ostalo ništa osim tragova zabave, šušura i kreativnosti. Primopredaja ključeva grada održat će se u utorak, 09. veljače, Dječji krnjeval u subotu na Prokurativama, a glavna krnjevalska zbivanja događat će se na Pokladni utorak po gradskim trgovima i ulicama. Povorka će tradicionalno prema Rivi krenuti sa trga ispred zgrade kazališta u kojoj će se do 18:30 vršiti prijave za najbolje maske. Na Voćnom trgu, Pjaci, Matejuški i Rivi te pored Srebrnih vrata odjekivat će ritmovi Colonie, Tambu benda, Bravo benda, uličnih svirača i house DJeva… Skinite ili stavite svoje maske i prepustite se ludiranju uz mega popularne glazbene zvijezde, šteta da potpuno propadne tulum težak najmanje 300 tisuća naših kuna iz gradske blagajne.
Pogledajte album prošlogodišnjeg krnjevala!

Predsjednik Upravnog odbora udruge “Spli’ski Krnjeval” Petar Grimani, zajedno s članovima udruge Mladenom Badovincom i Aleksandrom Antićem iz TBF-a, Anom Marijom Rošin, Nikolom Čelanom i poznatim meštrom od krnjevala Jakšom Matošićem, poziva na Peristil, u subotu 13. veljače, građane na cjelodnevno promoviranje udruge i javni prosvjed pod maskama zbog “propasti gotovo idealne kombinacije da se zajedno s Gradom organizira Krnjeval”.

napisao: Pile