MMH uči Savjet savjetovati

15_01_2010
MMH uči Savjet savjetovati

Nepoštivanje nekolicine zakonskih odredbi česta je praksa, no zabrinjavajuća je ona koja se odnosi na nepoticanje stvarnog sudjelovanja mladih u procesima savjetovanja i donošenja odluka. MMH organizira trening za osnovane Savjete mladih...

U veljači 2007. godine usvojen je prvi zakon o mladima, Zakon o savjetima mladih. Prema zakonskim odredbama, šest mjeseci nakon usvojenog teksta zakona, sve županije, općine i gradovi imali su obvezu osnovati savjete mladih kao savjetodavna tijela vlastitih uprava s ciljem podizanja kvalitete života mladih. Ipak, tek u trećini gradova i polovini županija osnovana su takva tijela. Nepoštivanje nekolicine zakonskih odredbi česta je praksa, no zabrinjavajuća je ona koja se odnosi na nepoticanje stvarnog sudjelovanja mladih u procesima savjetovanja i donošenja odluka.

Mreža mladih Hrvatske u Zagrebu 22. i 23. siječnja organizira trening za osnovane savjete mladih jedinica regionalne i lokalne samouprave s ciljem osnaživanja položaja mladih u savjetodavnim i procesima donošenja odluka. Na trening se prima do 30 sudionika koji do 19. siječnja ispune prijavni obrazac i pokažu motivaciju za sudjelovanjem na treningu. Organizatori snose troškove smještaj, troškove prehrane za vrijeme treninga i putovanja, kao i materijale potrebne za trening.

Trening će voditi i Emina Bužinkić, članica radne skupine za izradu Zakona o savjetima mladih te će se pozornost posvetiti temama ravnopravnog sudjelovanja mladih u društvu, sudjelovanja mladih u savjetovanju i procesima donošenja odluka, zastupanja interesa i zagovaranja ideja. Osim toga, trening će biti posvećen analizi provedbe Zakona o savjetima mladih i preporukama savjeta mladih za kvalitetniji rad i provedbu Zakona.

Više informacija i obrazac prijave potražite na stranicama Mreže mladih Hrvatske.

mmh.hr