Kocka Fashion Day

14_01_2010
Kocka Fashion Day

U medijima stidljivo i nedorečeno najavljena prezentacija splitskih neafirmiranih dizajner(ic)a okupila je u utorak u klubu Kocka iznenađujuće veliki broj ljubitelja mode. Crvena tkanina razvučena preko <strong>piste</strong>, oskudna rasvjeta te manekenke ljudskih proporcija...

U medijima stidljivo i nedorečeno najavljena prezentacija splitskih neafirmiranih dizajner(ic)a okupila je u utorak u klubu Kocka iznenađujuće veliki broj ljubitelja mode.

Popunjen iznad prosjeka i za koncerte, prostor je dostojno na improviziranoj pisti ugostio pet domaćih tekstilnih umjetnica. Atmosfera je bila taman pogođena – crvena tkanina razvučena preko piste, oskudna rasvjeta te raspoložene manekenke ljudskih proporcija jasno su dali do znanja da se ne nalazimo na nekom snobovskom eventu, već na mjestu gdje se modne krpice mogu približiti upravo konzumenticama, djevojkama iz publike koje će te kreacije i nositi za izlaske u klubove, odlazak na školu, faks, kavu...

Crvena tkanina, oskudna rasvjeta i manekenke ljudskih proporcija

Prva se publici predstavila Sanja Bilokapić odnosno Arka design, čije smo modele vidjeli makar krajičkom oka na putu do Kvazija (dućan se nalazi u Dalmi), sa haljinama, suknjama, majicama te torbicama. Inspirirana je bajkovitim motivima, prvenstveno mačkama, a svoje kreacije materijalizira u koži, drvu i tekstilu.

Maja Grlović nastavila je reviju sa svojim zeleno – crnim haljinama i suknjama kakve je izvan konkurencije predstavila na nedavno održanom Split City fashionu u Vili Dalmaciji. Potom su na pistu istrčale u crne haljine (koje su neodoljivo podsjećele na prekrojene vreće za smeće) umotane djevojke sa torbicama u rukama. Torbice oblika nogometne, rugby i vaterpolo lopti djelo su (još uvijek aktualne Miss Kenjare) Marijane Steković Buble. Crne su haljine iskorištene i u slijedećem predstavljanju, pošto je potom naglasak stavljen na pokrivala za glavu kreatorice Lili Poljak.

Šeširi od flica iz radionice na pojedinim modelima imaju dodatke koji podsjećaju na dreadlocks, neki izgledaju kao rokez, drugi poput kostima fantasy filmova, ali ima i pravo damskih modela :) Posljednja se publici predstavila Nevena Cokarić Brstilo, koja je i došla na ideju za ovo predstavljanje mladih kreatorica, sa svojom kolekcijom naziva Olujna sisa inspiriranu mamutus oblacima.

Moglo bi biti zanimljivo vidjeti hoće li se priča dalje razvijati...

Vjerujem da je broj okupljenih jasno dao do znanja da su Splićanima (o da, bio je popriličan broj muškaraca u publici, sad je li zbog manekenki ili kreacija, ne bi u to ulazila), a pogotovo Splićankama ovakve manifestacije zanimljive. Mladih, neafirmiranih kreatora sigurno ima još u gradu pod Marjanom, pa bi moglo biti zanimljivo vidjeti hoće li se priča dalje razvijati.

Najveća je zamjerka organizatoru (odnosno onome tko je pisao tekst u malu crnu knjižici pomalo izgubljenom voditelju) što nije spomenuta lokacija gdje se prošetane kreacije mogu kupiti.  Guglanjem smo Arku pronašli na Myspaceu, Facebooku i Twitteru, a Lili Poljak na webu www.filcmanufaktura.com. Obje djevojke možete pronaći i u 3D dućanima u Splitu i van njega (adrese su na linkovima). Ako tko zna neku adresu ostalih kreatorica, samo vičite ;)

napisala: KMaja
foto: Željana Vesanović