Uteg neafirmiranim amaterima

30_11_2009
Uteg neafirmiranim amaterima

Ovaj vikend je Split ugostio još jednu manifestaciju pokretne slike, a ovaj put pod reflektorom su bili neafirmirani autori amateri. U 2 dana prikazivanja na <strong>Reviji</strong>, 47 filmova u konkurenciji je predstavljeno kroz šest projekcija pred više od 800 posjetitelja.

Ovaj vikend je Split, baš kako smo i prethodno najavili, ugostio još jednu manifestaciju pokretne slike, a ovaj put pod reflektorom su bili neafirmirani autori amateri koji su šansu da objelodane svoja djela dobili na 41. Reviji filmskog i videostvaralaštva u organizaciji Kino kluba Split.


41. Revija, 47 filmova


Uz predsjednika priređivačkog odbora Igora Lušića i producenticu Tanju Prpić, na otvorenju je prisutne pozdravila i Vera Robić – Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza koja nije skrivala zadovoljstvo zbog prepune Kinoteke poglavito mladim ljudima. Ovogodišnju Reviju, posvećenu prerano preminulom snimatelju i redatelju Vedranu Šamanoviću, službeno je otvorila Sonja Tarokić, jedna od pobjednica prošlogodišnje Revije. U čast preminulom Šamanoviću prije druge revijske projekcije, prikazan je njegov film Maturanti i plesači iz 2008. godine. Večer se nastavila trećom revijskom projekcijom s filmovima iz konkurencije te domjenkom u loggi Kinoteke Zlatna vrata uz nastup ženske klape Kolura, nakon čega su gosti Revije i publika nastavili druženje u klubu u Atlantis u Domu mladih gdje ih je zabavljala ekipa DJ-a Rockenstein.

Igor Lušić i Tanja Prpić otvaraju 41. Reviju

Tijekom pretposljednjeg dana 41. Revije filmskog i videostvaralaštva, publika je uživala u drugom dijelu revijskih projekcija, njih ukupno tri, koje su sadržavale 25 filmova. Ponovljenom projekcijom filma Vjeran pas Hrvoja Zuanića, zaključeno je prikazivanje filmova iz konkurencije. Nakon kratke pauze za vrijeme koje je publika zajedno s autorima i žirijem podijelila dojmove o netom prikazanim filmovima, prikazani su i prvi filmovi iz popratnog programa Revije. Riječ je o programu pod nazivom Dvije splitske premijere unutar kojih su prikazani filmovi Splitski akvarel Borisa Poljaka i Blizine Zdravka Mustaća. Tako su splitski kinoklubaši svoje filmove predstavili u istom kinu gdje su i napravili svoje prve filmske korake.

U dva dana prikazivanja, 47 filmova u konkurenciji predstavljenih kroz šest projekcija, Kinoteku Zlatna vrata posjetilo je više od 800 posjetitelja.

47 filmova kroz šest projekcija pred više od 800 posjetitelja

Osim projekcija filmova iz popratnog programa, pod nazivom 8 veličanstvenih i UNICA, posljednji dan 41. Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva obilježilo je javno žiriranje, karakteristika Revije, te svečana podjela nagrada i službeno zatvaranje. Javno žiriranje se odvijalo po službenim pravilima UNICA-e. Ocjenjivački sud u sastavu Zdravko Mustać, Damir Čučić, Goran Škofić, Saša Vojković i Marija Prusina je od 190 prijavljenih filmova, izabrao 47 radova koji su kroz protekla dva dana prikazani u šest službenih revijskih projekcija. Zatim je među tim naslovima odabrano devet filmova mogućih osvajača nagrada, a konačna odluka o pobjednicima kroz argumentiranu raspravu donešena je javnim žiriranjem pred publikom, autorima i gostima Revije.


Uteg autorima


Treću nagradu ravnopravno su osvojili eksperimentalni film Blue black Berlin samostalne autorice Ane Bilankov, za koji je žiri napomenuo kako je tonski izrazito jak film, i film Igra, koji je prema riječima žirija ostvario naglašenu komunikaciju s publikom, autorice Mie Prkić s Umjetničke akademije u Splitu. Druga nagrada dodijeljena je filmovima 22:22 Split Zagreb (autor Tonći Gaćina, UMAS), Crveno (autorica prošlogodišnja pobjednica Sonja Tarokić, studentica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu) kojemu je ocjenjivački sud uz hrabar pristup odnosu među likovima, pohvalio i glumu i kao jedinu zamjerku naveo prenaglašavanje određenih situacija, zatim dokumentarnom filmu Ana je otišla samostalnog autora Davora Sanvincentija i igranom filmu Ruptura autora Milana Latkovića (UMAS) za kojeg je Damir Čučić rekao kako je to „tulum na kojem bi on želio biti“.

Pobjednici 41. Revije su filmovi Danijel i Dvi, tri beside

Pobjednici 41. Revije su filmovi Danijel autorice Hane Jušić koji je žiri osvojio fascinantnim ulogama i vrhunskom produkcijom, zatim film Dvi, tri beside samostalne autorice Ivane Rupić, prema riječima Zdravka Mustaća film u kojem se događa „ogorčena borba za životni prostor“ te igrani film Kinkachoo studentice ADU Daine Oniunas – Pusić koji je i publiku i žiri osvojio pronalaženjem novog filmskog jezika i time postao višeslojan, bogat, cjelovit i pun energije. Neovisno o odluci žirija, Kino klub Split je dodijelio nagradu i posebno priznanje Josipu Žuvanu za film Kako vezati kravatu, a nagradu UNICA-e za cjelokupan rad i stvaralaštvo dobio je Kino klub Split.

Ocjenjivački sud je izrazio veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je od devet filmova koji su osvojili nagrade čak šest ženskih autora i troje samostalnih autora. Nagrađeni filmovi su kao nagradu dobili Uteg, autorski rad studenta kiparstva Luke Mimice, pod mentorstvom profesora Matka Mijića. Dugogodišnja tradicija Kino kluba Split bila je upravo dodjeljivanje ove nagrade najboljim filmskim radovima svojih članova koju je Revija ovom prilikom simbolično nastavila.

napisala: Marta